Most: Nelegální skladování odpadů se nevyplácí

05.02.2020 17:17

Za skladování cca 3 200 tun stavebních a demoličních odpadů na orné půdě uložili Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem společnosti ALEVEN MOST a.s. pokutu ve výši 130 tisíc korun.

Most: Nelegální skladování odpadů se nevyplácí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Prostor je ale veden jako orná půda a k tomuto účelu užívání nebyl vydán příslušný souhlas. Firma tak nakládala s odpady v zařízení, které nebylo k nakládání s odpady určeno, čímž porušila zákon o odpadech a ohrozila životní prostředí.

Inspektoři ČIŽP provedli kontrolu v březnu 2019 poté, co dostali podnět od Magistrátu města Most, který odpad na daném pozemku monitoroval a firmu sám vyzval k jeho odstranění. To se však nestalo a město proto uložilo společnosti pokutu sto tisíc korun. Ovšem na základě odvolání společnosti odvolací orgán rozhodnutí zrušil, správní řízení zastavil a zároveň doporučil mosteckému magistrátu, aby se obrátil na Českou inspekci životního prostředí.

„Zjistili jsme, že společnost pronajímající výrobní haly a jiné prostory skladovala na pozemku v katastrálním území Havraň na Mostecku od ledna 2018 do března 2019 odpady, které vznikly při požáru výrobní haly. Konkrétně se jednalo o 3200 tun betonu, zeminy, kamení a asfaltové směsi, uskladněné na ploše cca 800 m2 do výšky téměř dvou metrů. Uskladněné odpady měly potenciál znehodnotit ornou půdu a následně tak ohrozit kvalitu životního prostředí i zdraví lidí,“ řekl Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Firma ALEVEN MOST se proti rozhodnutí o pokutě odvolala, Ministerstvo životního prostředí však žádost zamítlo a pokutu uloženou ČIŽP potvrdilo. Ta 15. ledna 2020 nabyla právní moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.