Most: Z činnosti Mikroregionu Perucko

15.12.2023 8:04 | Tisková zpráva

Po úspěšné oslavě Česko-německého světového dne dětí koncem září v Panenském Týnci, se sešli zástupci Mikroregionu Perucko s německými partnery na německé straně v partnerském Leubsdorfu.

Most: Z činnosti Mikroregionu Perucko
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Jednalo se o ohlédnutí za rokem 2023 a plánování pro rok 2024, k čemuž byl zvolen 30. listopad, tedy výroční datum podpisu Smlouvy o partnerství a přeshraniční spolupráci mezi Mikroregionem Perucko a Obcí Leubsdorf (v roce 2005).

V krušnohorském Leubsdorfu nás tou dobou již přivítala bílá zimní pohádka, takže fotografovány byly nejprve závěje a silně zasněžené lesy a pak také krásná, v horském stylu stavěná leubsdorfská radnice, kde se uskutečnilo naše pracovní setkání.

Rok 2023 coby po kovidu „rozjezdový“ byl hodnocen dobře, některé uvažované akce se uskutečnit nepodařilo a byly tedy odloženy na rok další. To nejcennější

ovšem zůstalo v platnosti – a sice potvrzení obou stran v osobách předsedy Mikroregionu Perucko Jiřího Čížka a Dirka Fröhlicha, starosty obce Leubsdorf, že má naše osmnáctileté přátelství a spolupráce i nadále pokračovat, takže občané obou našich regionů se mohou v roce 2024 těšit na následující projekty s Česko-německou účastí.

Únor/Březen 2024  v případě zájmu pozvání malé delegace do Oblastního muzea a galerie v Mostě na zajímavé expozice a do 7.2. na dvojjazyčnou Česko-německou výstavu  „Krušnohoří/Erzgebirge – Umění pozdního středověku“, o kulturní výměně a ekonomickém propojení Krušnohoří jako dokladu jednotné Evropy a společného evropského prostoru. Na výstavě spolupracovala Vysoká škola výtvarných umění Drážďany.

18. 5. 2024  Sportovní spolek Leubsdorf zve dětská družstva Mikroregionu Peucko na turnaj v kopané o Letnicích.

Červen 2024 Turnaj Mikroregionu Perucko v kopané pro děti. Přesný termín bude oznámen.

22.06.2024  Pozvání německé delegace na Slavnost slunovratu do Panenského Týnce.

Srpen 2024 Vesnická olympiáda Mikroregionu Perucko ve Slavětíně.

Bližší informace budou zveřejněny.

Začátek září Pozvání české delegace na turnaj ve volejbale v lesním areálu obecní části Marbach.

07.09. 2024 Krajské dožínky Peruc.

20.09.2024  Světový den dětí v Základní škole v Leubsdorfu.

Pozvání pro školy Mikroregionu Perucko.

19.10.2024  Slavnost 10 let Kulturního spolku Leubsdorf a 50 let objektu Lindenhof. Pro českou delegaci v případě zájmu i s ubytováním.

28.11.2024  Adventní pozvání a pracovní setkání na české straně k závěru roku a plánování pro 2025.

Závěr této akce se uskutečnil v zasněženém a krásně vyzdobeném penzionu horského města Augustusburg, kde na tamním parkovišti měly všechny stromy mimo vánočních ozdob i mikulášskou čepici. Naše setkání proběhlo v nádherné atmosféře a od německých přátel následovalo pak ještě pozvání na adventní slavnost, na kterou se v sobotu 9. prosince vydala delegace Mikroregionu Perucko vedená jeho místopředsedou Radomírem Volkem.

Zde jsme si mj. prohlédli základní školu, prošli vyzdobenou obcí, obdivovali tradiční krušnohorskou vánoční pyramidu a pak si již užili velkou akci ve vánočním stylu v kulturním domě Lindenhof, kam přišel i Ježíšek. Přátelé si nás hleděli, předali jsme si dárky a jeden velký nás všechny očividně spojoval. Pěkné přátelství.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…