Nejlepší fiktivní firma na mezinárodním veletrhu je z Obchodní akademie z Mostu

21.04.2018 9:39

Fiktivní firma je nástrojem pro rozvoj podnikatelských kompetencí žáků středních škol. Poskytuje jim možnost aktivně rozvíjet své obchodní dovednosti a znalosti. Jedná se o virtuální společnost, která je vedena, jako by skutečně existovala. Simuluje reálné procesy, produkty a služby.

Nejlepší fiktivní firma na mezinárodním veletrhu je z Obchodní akademie z Mostu
Foto: mesto-most.cz
Popisek: Město Most

V českých podmínkách je zakládána žáky pod dohledem jejich vyučujícího a ve spolupráci s Centrem fiktivních firem, které výuku ve fiktivní firmě koordinuje.

Fiktivní firma odpovídá reálné společnosti svojí formou, strukturou a funkcí, řídí se stejnými právními předpisy, využívá stejné podklady z hospodářské praxe.

Cílem výuky ve fiktivní firmě je trénovat iniciativu, samostatnost a také poskytnout žákům znalosti, jak založit a vést obchodní společnost nebo živnost. Žáci se učí pracovat v týmu, přijímat odpovědnost, rozvíjet iniciativu a zlepšovat své měkké a také odborné dovednosti. Důležitý je i trénink prezentace výsledků jak svých, tak celé společnosti.

Práce ve fiktivní firmě integruje jednotlivé odborné ekonomické předměty a poskytuje žákům znalosti a dovednosti, které upotřebí při zakládání vlastní firmy, nebo které jim umožní získat zaměstnání po dokončení jejich vzdělávání. Předmět fiktivní firma je ideálním řešením učební praxe.

Ačkoliv nejsou používány reálné peníze, ale fiktivní, ostatní akce probíhají ve stejné podobě, jako je tomu v reálném světě – firmy jsou zakládány podle stejné legislativy jako reálné společnosti, živnostenské listy jsou vydávány, povinné odvody placeny, platební příkazy jsou zadávány, faktury vystavovány, účty vedeny, mzdy vypláceny. Fiktivní firma používá nástroje marketingu jako je průzkum trhu, reklama, připravuje se na veletrhy.

Nadčasová internetová kavárna  a luxusní vietnamská restaurace

Komplexnost firemních činností je natolik časově náročná, že se iniciativní žáci mnohdy svým firmám věnují i mimo vyučování. Často podporují činnost žáků i jejich rodiče.

Velkým hnacím motivem jsou veletrhy fiktivních firem. V letošním školním roce se škola zúčastnila takové soutěže v Plzni, Mostě, Žatci, a Sokolově. „Na všech zmíněných veletrzích naše firmy získaly ocenění a umístily se mezi prvními,“ prozradila vyučující Ing. Iva Tichá.

Největší úspěch se však dostavil v březnu na 24. mezinárodním veletrhu fiktivních firem v Praze Holešovicích. Mezi 107 soutěžícími firma zabývající se cukrovinkami Candy Dreams, s.r.o. získala 1. místo v soutěži o nejlepší firmu veletrhu a má tak možnost se zúčastnit mezinárodního veletrhu 2019 v Bratislavě.

Nadčasová internetová kavárna Cofee and Game, s.r.o. byla pátou nejlepší firmou veletrhu a luxusní vietnamská restaurace Do An Hanoi, s.r.o. obsadila 2. místo v soutěži o nejlepší prezentaci firmy.

PaedDr. Soňa Valušková
zástupkyně ředitelky školy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…