Neudržovaná lokalita na Skalkách v Novém Jičíně se mění v lesopark

12.06.2014 7:28

Město začalo s pracemi loni v létě, nyní tam probíhá výsadba vice než 13 tisíc stromů, keřů a květin. Na ploše pěti hektarů, která zahrnuje část Hücklových zahrad a navazující původně zemědělsky využívané pozemky, vyrůstá oddechová zóna se slunným hájem, zahradou růžovitých rostlin a botanickou expozicí.

Neudržovaná lokalita na Skalkách v Novém Jičíně se mění v lesopark
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Náklady na realizaci projektu přesáhnou 21 milionů korun.  8,8 milionu korun bude uhrazeno z dotace ministerstva životního prostředí. Lesopark bude dokončen letos na podzim.

„Mnohé návštěvníky Skalek asi překvapí, jak práce na lesoparku pokročily. V jedné jeho části je již provedena výsadba stromů i keřů, na ostatní ploše je vše k výsadbám připraveno. Byly provedeny terénní úpravy, vybudovány mlatové cesty a chodníčky, postaveny zídky a nyní se dláždí přírodním kamenem plocha, kde bude stát altán a sluneční hodiny. Práce nám bohužel zdržují vrtochy počasí. Na jaře bylo sucho, nyní přišly přívalové deště a bouřky,“ uvedla Kateřina Kuželová z odboru životního prostředí.

V lesoparku budou kromě listnatých a jehličnatých dřevin i rozlehlé plochy stále zelených rostlin, například pestrobarevných rododendronů. Studie na vybudování lesoparku vychází z historických pramenů. Proto v zahradách  u vil  budou i třešně, jabloně, slivoně a hrušně jako v dobách, kdy je obývala továrnická rodina Hückelových. “Zóna u vil bude sloužit i jako botanická expozice prezentující flóru zdejšího regionu. Skupiny roslin budou opatřeny informačními cedulemi a arboretum bude sloužit i k naučným účelům,” doplnila Kuželová.

Celý lesopark je protkán  chodníčky a doplněn lavičkami. “V zahradě růžovitých bude vyhlídkový altán se slunečními hodinami a terasy lemované růžemi a trvalkami. Slunný háj bude ideálním místem pro opalování a pro pikniky. Metr vysoké náspy ve tvaru banánu osázené zelení budou zajišťovat určtitou míru soukromí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.