Novou kulturní památkou města Semily se stal Spálovský most

12.07.2014 20:02

Ministerstvo kultury ČR připravilo pro semilské památkáře na začátek června příjemné překvapení. Na podnět libereckého pracoviště Národního památkového ústavu prohlásilo za novou kulturní památku železobetonový most přes řeku Kamenici v Podspálově, jenž v sobě nese hned několik konstrukčních zajímavostí.

Novou kulturní památkou města Semily se stal Spálovský most
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

"Podle všech informací se jedná zřejmě o první most v Československu, který byl postaven šikmo na tok řeky. Další neobvyklostí je jeho spád i konstrukční řešení, kdy mostovku podpírá oblouk tvořený dvěma samostatnými segmenty s odlišným založením a dokonce se vzájemným posunem." vysvětluje Mgr. Roman Hedvičák, pracovník památkové péče MěÚ Semily.

Spálovský most projektovaný Františkem Loskotem byl postavený v letech 1936 - 1938 firmou Litická a.s., lomové a stavební podniky Praha. Jeho hodnotu navyšuje i doba, v níž dílo vzniklo a bylo dokončeno (připomeňme si složitou situaci celonárodního vzepětí před vypuknutím II. světové války)  i způsob jeho financování zmíněný dokonce pamětní deskou na skále u mostu  „.. ZA PŘISPĚNÍ ZEMĚ ČESKÉ...“.

Most, jenž se sousední spálovskou hydroelektrárnou a okolní dramatickou přírodou tvoří kompaktní, vyváženou a mimořádně malebnou scenérii, je svébytným a zcela unikátním projevem stavebního umu doprovázeným znatelným odhodláním a vírou v budoucnost Československa. Stavební firma, která v té době mimochodem postavila ve vojenském prostoru Brdy velice důležitý zkušební železobetonový pěchotní srub určený pro obranu republiky, odvedla na mostu stejně jako na srubu skvělou práci a most se tak do dnešních dob dochoval ve velmi dobrém stavu, navíc bez jakýchkoli znehodnocujících úprav. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: semily.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…