Nový Bor: Pihel je zelenější, dobrovolníci vysadili padesátku stromů

26.10.2022 9:15 | Tisková zpráva

Ani deštivé počasí neodradilo dobrovolníky, kteří dorazili v sobotu 22. října do dolního Pihelu vysadit padesátku stromů u místních bytových domů. Vysazením ovocných stromů, vrb, bříz a vzrostlého ořešáku se město Nový Bor připojilo k oslavám mezinárodního Dne stromů.

Nový Bor: Pihel je zelenější, dobrovolníci vysadili padesátku stromů
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Díky aktivitě místního osadního výboru a dalších dobrovolníků, městské technické čety a pracovníků společnosti Compaq se nám podařilo zpříjemnit prostředí a navrch jsme přispěli k obnově přírody,“ řekl místostarosta Nového Boru Tomáš Mašek. 

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Pro výsadbu vybrali zahradníci druhově původní listnaté stromy. Bytové domy od soboty odděluje od blízké komunikace ovocný sad z jabloní, třešní a hrušní či pás bříz. Zákoutí tu vytvořili dekorativní střemchy a vrby, podzimní barvy sem vnesly dvě odrůdy jeřábů. U dětského hřiště stojí vzrostlý ořešák. S jejich výsadbou pomáhali lidem zahradníci.

Na nákup sazenic, potřebného materiálu a následnou péči získalo město téměř 220 000 korun z programu ministerstva životního prostředí na podporu výsadby listnatých stromů na veřejně přístupných místech v zástavbě měst a obcí. Program zároveň podporuje úspěšnou celonárodní iniciativu Sázíme budoucnost, která si klade za cíl vysadit deset milionů stromů mimo les.

Den stromů je svátek, který se slaví po celém světě od poloviny 19. století. Do Česka myšlenku přinesl Svaz spolků okrašlovacích a poprvé se v zemi Den stromů ve velkém slavil v roce 1906. Tradice přerušená válkou a komunistickým režimem byla obnovena až v roce 2000. S nápadem přišli bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy Václav Větvička a sochař Martin Patřičný. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října 2000, protože na mnoha místech České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…