Nový Bor: Regionální výrobci budou opět soutěžit

30.03.2023 15:13 | Tisková zpráva

Tradice se mají udržovat a rozvíjet, a proto Nový Bor společně s Českou Lípou opět vyhlásí soutěž pro regionální výrobce z obou ORP. Příjem přihlášek bude zahájen ve středu 5. dubna 2023 a stejně jako v předešlých ročnících bude i tento obohacen o řadu novinek.

Nový Bor: Regionální výrobci budou opět soutěžit
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Přihlášku je možné podat elektronicky vyplněním formuláře http://bit.ly/clvyrobek nebo písemně na adresu českolipského a novoborského informačního centra. Soutěžit se opět bude ve třech kategoriích, a to potraviny, řemesla a umělecké výrobky a oděvní a textilní tvorba. Do soutěže se mohou přihlásit výrobci, kteří své výrobky vyrábějí na území ORP Česká Lípa a ORP Nový Bor. Přihlásit mohou více výrobků, pro každý ale musí vyplnit zvlášť přihlášku. Přihlásit se mohou také výrobci, kteří už soutěžili v předchozích ročnících soutěže bez ohledu na to, zda již byli oceněni.

„Vyhlášení dalšího ročníku soutěže o regionální výrobek roku mi dělá radost. Soutěž je skvělou příležitostí upozornit na všechny šikovné lidi, které v regionu máme. Je skvělé, že vítězové posledních dvou ročníků soutěže byli z ORP Nový Bor. V loňském roce vyhrála série ručně tkaných plédových ponč s názvem „Čtyři roční období“ od Zuzany Froňkové z Polevska. V roce 2021 zvítězila textilní dekorativní panenka Nanynka od Věry Najbrtové z Nového Boru. Všem výrobcům, kteří do soutěže přihlásí své výrobky, chceme dát prostor pro prezentaci v rámci adventního trhu, který město plánuje na první prosincový víkend. Mimo regionálních výrobců zde budou i další ukázky tradičních řemesel s dílničkami pro děti a chybět nebude ani pouliční divadélko a tradiční česká zabíjačka,“ říká k soutěži starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. 

Další možnost k setkání s výrobci nabídne pět workshopů v České Lípě. Budou probíhat od června do září pod vedením výrobců zapojených do soutěže a veřejnost tak bude mít možnost ještě blíže poznat jejich práci a cestu ke konečným výrobkům. Stejně jako v loňském roce budou moci o vítězi jedné z kategorií rozhodnout i přímo občané, do soutěže je totiž znovu zařazena kategorie Hlas veřejnosti. Hlasovat pro výrobky bude možné od srpna do poloviny září na výstavě v Centru textilního tisku, připraven bude znovu také jarmark při Pivních slavnostech v prostorách před Centrem textilního tisku.

V každé ze tří kategorií vybere odborná porota výrobky, které se umístí na prvních třech místech. Z vítězů pak vzejde vítěz absolutní. Všichni si odnesou finanční odměnu a možnost používat pro své výrobky označení „regionální českolipský výrobek roku 2023“. Zcela na občanech pak bude rozhodnout o ceně Hlas veřejnosti. I tento vítězný výrobek se může těšit na finanční odměnu. Prozatím byly absolutními vítězkami předchozích ročníků soutěže výhradně ženy. První ročník v roce 2019 opanovala Michaela Bílková z České Lípy a její jahodový extra jam s bezovým květem, který prodává pod značkou „Moje marmeláda“, v roce 2020 zvítězila Ivana Hollanová z Mimoně a její bezlepkové mrkvánky. Pak putovala vítězná trofej do Nového Boru s Věrou Najbrtovou a její panenkou Nanynkou, v loňskem roce vyšla ze soutěžního klání vítězně Zuzana Froňková z Polevska s ručně tkanými textilními výrobky se značkou Tradiční venkov.

„Soutěž o regionální výrobek roku je bohulibý projekt, který se snaží široké veřejnosti představit regionální výrobce, kteří jsou v pravém slova smyslu bohatstvím každého území, na které by měli být místní hrdí. Soutěž pořádáme již pátým rokem, a každým rokem se snažíme neustále vymýšlet nové aktivity, kterými bychom výrobce podpořili. V letošním roce jsou tak novinkou workshopy, které budou pro širokou veřejnost vést přímo výrobci, kteří se soutěže účastnili, vyhráli anebo se zúčastní,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…