Nový Jičín: Město dá na opravu kotelen 26,5 milionu

23.01.2021 19:08

Město Nový Jičín pokračuje v modernizaci tepelného hospodářství. Letos chce do rekonstrukcí kotelen a teplovodů investovat 26,5 milionu korun.

Nový Jičín: Město dá na opravu kotelen 26,5 milionu
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Instalací nových kotlů a technologií se daří zvyšovat efektivitu výroby tepla a snížit vznik škodlivých emisí. Kvalitnější technická zařízení zároveň příznivě ovlivňují cenu tepla a teplé vody pro odběratele, kterými jsou převážně novojičínské domácnosti.

Se zásadní obnovou kotelen a teplovodů začalo město v roce 2018. „Již nyní je 80 procent dodávaného tepla produkováno ekologičtěji a ekonomičtěji. V našich městských kotelnách se spaluje převážně zemní plyn a v kotelně v ulici Anenské navíc dřevní štěpka. Právě modernizací této kotelny v roce 2018 se podařilo snížit výkon kotelny a už ke svému provozu nepotřebuje emisní povolenky, jejichž cena dramaticky narostla. Odpadá tedy každoroční výdaj ve výši 600 tisíc korun, který musel být promítán do ceny tepla,“ vysvětlil energetik Pavel Puchner z bytového odboru novojičínské radnice.

Pro rok 2021 sjednalo město s provozovatelem tepelného hospodářství cenu za gigajoule 617,54 korun. Letos by se mělo opravit dalších pět kotelen. V ulicích Dlouhá, Poděbradova, K Nemocnici, Trlicova a v Hotelu Praha. „Průměrné stáří zařízení je 25 let. Do jejich obnovy a do rekonstrukce dvou úseků teplovodů v Nádražní a Jičínské ulici budeme investovat 26,5 milionu korun. S ohledem na zkušenosti minulých let předpokládáme, že na základě zadávacích řízení dojde k vysoutěžení ceny nižší,“ řekl místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský. Na modernizaci kotelny v Trlicově ulici město získalo dotaci z EU, která pokryje 31,5 procenta uznatelných nákladů.

„Pokračujeme tak v naplňování Strategického plánu investic do tepelného hospodářství, který byl schválen na období 2020 – 2024. V rozpočtované částce však není jen modernizace stacionárních zdrojů a teplovodů. Další milion korun bude stát projektová dokumentace na opravy kotelen v příštím roce. Prostředky jsou vyčleněny i na výměnu zásobníků teplé vody v kotelnách a odběrných předávacích stanicích, “ pokračoval Dobrozemský.

Hlavním přínosem modernizace kotelen je zvýšení účinnosti zařízení. Novým kotlům v porovnání se starými postačí k produkci stejného množství tepelné energie podstatně menší množství zemního plynu. „Jen díky tomuto efektu dochází ke snížení ceny tepla o 8 korun za gigajoule. Zároveň tím šetří naše peněženky a podpoří se zlepšení stavu životního prostředí. Protože jde o nová zařízení a technologie, jejich opravy lze na řadu let téměř vyloučit. A i tento fakt znamená úsporu,“ dodal Dobrozemský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…