Nový Jičín: O nové podobě víceúčelové sportovní haly rozhodne architektonická soutěž

14.10.2022 19:31 | Tisková zpráva

Město vyhlásilo dne 10. října architektonickou soutěž o návrh na vybudování víceúčelové sportovní haly na ulici U Stadionu.

Nový Jičín: O nové podobě víceúčelové sportovní haly rozhodne architektonická soutěž
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Předmětem soutěže je architektonický návrh víceúčelové sportovní haly, která bude součástí sportovního areálu. Cílem architektonické soutěže je získat nadčasové řešení sportovní stavby odpovídající současným požadavkům na architektonickou a provozní kvalitu, udržitelnost a ekonomickou přiměřenost.

Vybudování víceúčelové sportovní haly vychází z potřeby zajistit kryté sportovní plochy, což bylo potvrzeno průzkumem realizovaným při zpracování Plánu rozvoje sportu v Novém Jičíně na období 2018–2025. Stěžejním požadavkem architektonického návrhu je tedy vybudování sportovního prostoru krytého hřiště o rozměrech minimálně 40 x 20 metrů – rozměr typický pro házenou. Prostor této velikosti by bylo možné dále dělit pro další sporty, jako například florbal, basketbal, tenis, badminton, volejbal, nebo futsal. Kryté hřiště bude rovněž obsahovat vnitřní tribunu pro zhruba 500 diváků, sociální zázemí, šatny, bufet, klubové místnosti a další zázemí pro sportovce.

Umístění haly se předpokládá namísto stávající tribuny pro fotbalový a atletický stadion a na stávajícím asfaltobetonovém hřišti. Vzhledem ke svému stáří, technickému stavu, energetické náročnosti a nerentabilnosti rekonstrukce bude muset být stávající tribuna se zázemím zejména pro fotbal zdemolována. Součástí nové víceúčelové haly bude tak i tribuna pro venkovní sportoviště s kapacitou zhruba 500 diváků.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Jedná se historicky o 1. architektonickou soutěž, kterou město Nový Jičín na jakoukoliv stavbu pořádá. „Bude to další krok k rozvoji pravidelné sportovní činnosti dětí, mládeže i dospělých sportovců. Mám radost, že v budoucnu budou mít kvalitní a moderní zázemí pro své sportovní aktivity,“ řekl starosta města Stanislav Kopecký.

Soutěž je vyhlášena jako otevřená, tj. zúčastnit se ji mohou všechny architektonické a projekční kanceláře, které splní dané podmínky. Jednotlivé soutěžní návrhy bude posuzovat porota složena ze zástupců města a nezávislých architektů.

Tzv. ustavující schůze se konala 7. září 2022, na které byl zvolen předseda a místopředseda poroty a dále byly projednány podmínky a znění zadání soutěže. Po odsouhlasení znění podmínek a zadání byly tyto zaslány na Českou komoru architektů, která vydala potvrzení o regulérnosti soutěže. Zadání schválila také Rada města. Soutěž byla oficiálně vyhlášena na profilu zadavatele dne 10. října 2022.

Soutěž bude dvoufázová – tj. bude obsahovat dvě kola. V prvním se může účastnit neomezený počet uchazečů, do druhé fáze porota vybere užší okruh postupujících. Termín odevzdání soutěžních návrhů v první fázi soutěže je 22. listopadu 2022. Porota vybere maximálně 6 z těchto návrhů, které postoupí do druhého kola. Pro druhé kolo bude ještě upraveno a specifikováno zadání. Z maximálně šesti postupujících návrhů nakonec vybere porota vítěze, kteří budou ocenění 1., 2., a 3. cenou a vítěz první ceny soutěže dostane také příležitost víceúčelovou sportovní halu projektovat.

Kompletní podmínky soutěže, zadání a podkladů pro soutěžící jsou k dispozici na profilu zadavatele, dostupném ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…