Nový Jičín: Zastupitelé schválili další dotace sportovcům

07.05.2016 20:50 | Zprávy

Novojičínští zastupitelé již poněkolikáté řešili financování sportu ve městě. Nakonec sportovcům schválili, nad rámec programových dotací, individuální příspěvky ve výši 3 104 000 Kč.

Nový Jičín: Zastupitelé schválili další dotace sportovcům
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Padesát procent toho, co kluby na dofinancování svých činností žádaly. V rámci programových dotací jim byla už na počátku roku vyplacena částka přesahující 11 milionů korun. Protože v prosinci schvalovaný rozpočet města vyčlenil na sport 12 milionů korun, chybějící finance budou převedeny z úspor na budovaném chodníku, osvětlení a autobusových zastávkách u průmyslové zóny. Město na tuto investici totiž získalo dotaci z Moravskoslezského kraje.

„Sport je důležitá volnočasová aktivita a jednoznačnou prioritu má mládežnický sport. Proto jsme se rozhodli činnosti klubů dofinancovat,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. Peníze na sport, kulturu, volnočasové aktivity, sociální oblast a životní prostředí se letos poprvé přidělují podle nové směrnice a některé sportovní kluby poukazují na to, že vinou nového způsobu rozdělování dotací mají z  rozpočtu města méně peněz.

„Každá novinka se musí otestovat, musejí se na ni vychytat drobné chyby. Proto jsme pěti největším sportovním klubům – fotbalu, plavcům, Laguně, basketu a hokeji, schválili mimořádnou individuální dotaci. Ale jinak je směrnice v pořádku. Jejím cílem je přehlednější a spravedlivější rozdělování peněz z rozpočtu města,“ dodal starosta.

Sport byl dosud financován hlavně z příjmů z provozování loterií a jiných podobných her. V letošním roce došlo k významným změnám v této oblasti a příjmy do rozpočtu města jsou a budou nižší. „Na tuto skutečnost jsme sportovní kluby dopředu připravovali. Upozornili jsme je, že musejí hledat i jiné zdroje pro své financování. Město samo všechny náklady neutáhne,“ zdůraznil Dvořák.

Nová směrnice, která platí od loňského srpna, stanovila pravidla, podle kterých jsou peníze z rozpočtu města mezi jednotlivé žadatele rozdělovány. „Dříve byl tento systém roztříštěný. Poskytovaly se dary, dotace, granty a nebyla daná téměř žádná kritéria. My jsme se snažili o spravedlivější rozdělení prostředků mezi všechny sportovce,“ pokračoval starosta. Na směrnici a programech pracovali členové odborných komisí, právník a odpovědné odbory úřadu.

„U každé žádosti o dotaci se například posuzuje, kolik registrovaných členů má sportovní klub, jaká je výše členských příspěvků, jak často trénují, kolikrát vyjíždějí na závody, jaké mají úspěchy, o kolik sportovišť se organizace stará. V jednotlivých programech jsou zároveň pevně dané uznatelné výdaje,“ upřesnila Helena Jalůvková z odboru školství, kultury a sportu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

7:37 Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

Již pátým rokem se plzeňská kulturní a kreativní zóna DEPO2015 snaží během festivalu WALLZ kultivova…