Olomouc: Nová cyklostezka spojila město a Bystročice

16.12.2019 19:03

Olomouckou městskou část Nedvězí a obec Bystročice propojila nová cyklostezka. Téměř dvoukilometrový úsek komfortní asfaltové stezky je součástí dvou nadregionálních cyklotras, které míří přes Moravu. Společná investice města a obce Bystročice přišla na necelých 12 milionů korun.

Olomouc: Nová cyklostezka spojila město a Bystročice
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Nový úsek pohodlné cyklostezky měří přesně 1,8 kilometru a cyklisty vede přes hranici dvou katastrů. Šířka 2,5 metru zajistí bezpečné spojení mimo frekventovanou silnici mezi Bystročicemi a Nedvězím. Na konci nového úseku cyklostezky vznikly i odpočinkové plochy s lavičkami a stojany na kola. Cyklostezka, která se začala stavět letos v červenci, už slouží cyklistům. „Spojení Nemilan s blízkými Bystročicemi je praktické a logické, navíc je tento úsek součástí nadregionální Jantarové cyklostezky. Město se postaralo o stavbu části, která prochází katastrálním územím Nedvězí. Náklady přišly na bezmála 5 milionů korun,“ popsal investiční náměstek primátora Olomouce Martin Major. „Finančně k tomu pomohla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši zhruba 7 milionů za úseky na obou katastrech,“ doplnil náměstek primátora Matouš Pelikán

„Na příští rok je u nové cyklostezky naplánována také výsadba zeleně, která pobyt na stezce cyklistům určitě zpříjemní,“ je přesvědčena starostka Bystročic Marta Turečková. Realizace stezky v bystročické části přišla na 6,8 milionu korun a podpořil ji Olomoucký kraj z dotačního programu Podpora výstavby a oprav cyklostezek. „Mám radost, že je pro nás na světě zase kousek bezpečného prostoru bez aut. Předpokládám, že se na stezce najde prostor i pro fanoušky in-linů a pro ty, kteří se jen tak chtějí projít,“ odhaduje starostka Bystročic.    

Projekt odpovídá olomouckému cyklogenerelu, tedy plánu na ucelenou síť cyklostezek. Je totiž součástí nadregionální cyklotrasy č. 5 a současně trasy EuroVelo 9 Balt-Jadran, tzn. Jantarové stezka. „Jde o jeden z posledních dvou úseků Jantarové stezky, který na území města dosud cyklistům scházel. K úplnému propojení je třeba dokončit ještě její severní větev,“ objasnil cyklokoordinátor Stanislav Losert. Chybějící část začíná v Hodolanech, v ulici U ambulatoria a pokračuje po stávající cyklotrase u „myší díry“, proti proudu po levém břehu řeky Bystřice pod Hodolanskou ulicí až k lávce spojující městské části Hodolany a Bělidla.

Přípravné práce na stavbě tohoto úseku už proběhly, šlo o kácení dřevin a přeložky inženýrských sítí. „Tuto poslední chybějící část Jantarové cyklostezky jsme zařadili do rozpočtu na rok 2020. Na výstavbu máme vyčleněno více než 4,5 milionů z vlastních zdrojů, zbytek má pokrýt předpokládaná dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši zhruba 8 milionů korun, o kterou už jsme požádali,“ uzavřel investiční náměstek primátora Martin Major.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…