Olomouc: Nová loď čeká na své jméno, slavnostně pokřtěna bude ve středu

07.08.2017 10:01

Plavby Olomouc, které provozují OLOLOĎ Kordulku nebo beer bike OLOŠLAP, rozšířily svůj „vozový park“. V přístavu u studentských kolejí od soboty kotví druhá, zbrusu nová, loď. Zatím nenese žádné jméno, získá ho až na slavnostním křtu, který proběhne 9. září.

Olomouc: Nová loď čeká na své jméno, slavnostně pokřtěna bude ve středu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Loď se začala stavět na jaře tohoto roku. Její trup je podobný jako trup již stávající lodi Kordulky. Zbylé části navrhl dle požadavků kapitána Šimona Pelikána architekt Josef Mrázek. Truhlářské práce probíhaly nedaleko Olomouc a započaly 12. června. Loď váží necelých 6 tun a měří 10 metrů. Je vybavena toaletou, barem či modulovanými skládacími lavicemi. Pojme 12 pasažérů, kteří se, stejně jako u druhé lodi, mohou na plavby zaregistrovat prostřednictvím webových stránek (ZDE).

Na palubě je čeká oproti Kordulce odlišný výklad – je zaměřený na olomoucké baroko. I trasa bude jiná – povede od přístaviště pod Klášterní Hradisko a zpět k Salzerově redutě (Císařsko-královská olomoucká pevnost). Tam se loď otáčí a pluje zpět do přístavu. Plavba trvá cca 45 min. Kromě vyhlídkových plaveb poskytne zázemí i různým akcím, oslavám či setkáním – k tomu účelu slouží vnitřní, zastřešený „salonek“.

Dle slov kapitána Šimona Pelikána, je nová loď, kterou si postavil, jeho splněným snem. Měl ale i praktické důvody: „Rozhodl jsem se pro ni proto, abych mohl navýšit kapacity plaveb. Ať už se jedná o školní výlety, zájezdy či plavby pro olomouckou veřejnost. Všem jsem chtěl dopřát větší komfort a chtěl jsem také oživit řeku a život kolem přístaviště.“ Bez finanční pomoci by to vše však šlo mnohem obtížněji, jak Šimon Pelikán dodává: „ Za to, že se to vše vůbec mohlo povést, patří mé velké díky městu Olomouc a Olomouckému kraji. Finanční podporu jsem získal i díky sponzorům a partnerům, kterým také děkuji.“

V současné chvíli probíhají plavby ve zkušebním provozu, protože Plavby Olomouc čekají na přidělení evidenčního čísla. Je však jen otázka dní, než loď vypluje na svou první oficiální jízdu s výkladem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

10:23 Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

V soutěži Radniční oko, které pořádá Sdružení vydavatelů radničních zpravodajů ČR, získaly jihlavské…