Olomouc: Nové vedení města ustálo tlak opozice a zabránilo enormnímu zdražení vody

15.12.2018 8:37

Rada města Olomouce odmítá zvýšit roční nájemné za vodohospodářskou infrastrukturu o 40 milionů korun, jak navrhuje opozice. Cena vodného a stočného by tím vzrostla o 5,56 korun za krychlový metr včetně DPH.

Olomouc: Nové vedení města ustálo tlak opozice a zabránilo enormnímu zdražení vody
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Ustáli jsme tlak, který na nás vyvíjeli opoziční zastupitelé. Jejich snaha, získat více peněz z pronájmu vodohospodářské infrastruktury společnosti Moravská vodárenská by se promítla do celkové ceny vody. Nájemné je totiž součástí složitého vzorce, který cenu na příští rok stanovuje,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. Kromě nájemného v něm hraje roli i spotřeba vody. S jejím poklesem se cena za dodávku zvyšuje.

Mírné navýšení ceny vodného a stočného pro příští rok o 2,1 procenta činí 1,51 koruny bez DPH a vychází ze smlouvy uzavřené v roce 2015. Ta stanovuje takzvané minimální nájemné až do roku 2020. Pro příští rok ve výši 135,4 milionu korun. Rada města může svým rozhodnutím ovlivnit jen cenu nájemného, nikoliv přímo cenu vodného a stočného. „Rozhodli jsme se respektovat smluvně ujednanou nejnižší možnou cenu nájemného, díky tomu se cena vody nijak dramaticky nezvýší,“ konstatoval primátor.

Podle primátora trvá zájem koalice převzít infrastrukturu zpět do svých rukou. „To je ale možné nejdříve v roce 2030. Abychom na to byli včas připraveni, ustanovíme v městském zastupitelstvu pracovní skupinu, která se bude tímto problémem detailně zabývat,“ dodal primátor Žbánek s tím, že by celý proces nejraději urychlil, ale musí respektovat nevýhodné smlouvy uzavřené minulými vedeními radnice.

Cena vodného a stočného se v Olomouci poslední dva roky neměnila. V roce 2016 byla naopak o 82 haléřů vyšší než letos. V Olomouci se ročně spotřebuje zhruba 5,5 milionů krychlových metrů vody. Odpadní vody je ročně v závislosti na srážkách kole 7,6 milionů kubíků.

Vývoj ceny nájemného vodohospodářské infrastruktury společnosti Moravská vodárenská
(v tisících korun bez DPH)

  • 2016 - 131 462
  • 2017 - 132 777
  • 2018 - 134 105
  • 2019 - 135 446
  • 2020 - 136 800

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…