Olomouc: Poplatek za komunální odpad nezdraží

15.10.2021 12:03 | Tisková zpráva

Za svoz komunálního odpadu si lidé v Olomouci v roce 2022 nepřiplatí. Výše poplatku zůstane stejná. Přestože náklady na svoz netříděného odpadu rostou, radní se rozhodli ponechat poplatek ve stejné výši. Lidé tak zaplatí stejnou částku jako letos, tedy 804 korun. Návrh městské vyhlášky musí ještě schválit zastupitelé.

Olomouc: Poplatek za komunální odpad nezdraží
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Poplatek, který se pro každý rok vypočítává samostatně, neodráží skutečné náklady města vynaložené na sběr a svoz odpadu. Přesto jsme se rozhodli ponechat ho ve stejné výši jako letos. Je to vstřícný krok,“ oznámil primátor Mirek Žbánek.

„S ohledem na aktuální výrazné zdražování i na rozhodnutí o zvýšení daně z nemovitostí, které jsme ovšem museli učinit, abychom ufinancovali městský rozpočet, nebudeme lidem dál nepřitěžovat. A činíme to s vědomím, že také městu porostou například náklady spojené s výrazným zdražováním energií i očekávaným poklesem objemu daňových příjmů od státu,“ komentoval usnesení primátor Žbánek.

Skutečné náklady na likvidaci tříděného i směsného komunálního odpadu jsou v přepočtu na obyvatele reálně o 200 korun vyšší a podle predikcí ještě dále porostou. Rozdíl město hradí z běžných příjmů, respektive úsporou v jiných provozních výdajích.

„Přestože nám v důsledku pandemie navíc vzrostla i produkce odpadů u všech komodit, a to o zhruba deset procent, rozhodla se rada města nepřenášet zvýšené náklady na poplatníky,“ objasnil náměstek primátora pro oblast odpadového hospodářství Otakar Štěpán Bačák.

Také podmínky pro osvobození a úlevy navrhují radní ponechat ve stejném rozsahu jako letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…