Olomouc: Radní učinili další kroky ke koncepčnímu a efektivnějšímu nakládání s majetkem

03.03.2016 13:59

Na svém středečním zasedání schválili radní aktualizaci sazeb nájmů a pachtů, které se mimo jiné dotkly i zavedení nových hodnot pro výši pachtovného u pozemků k zemědělskému využití. Dosavadní výše pachtovného činila paušální hodnotu 2,2 % z průměrné ceny pozemku dle příslušné vyhlášky, která v únoru 2015 nahradila dříve uplatňovanou sazbu ve výši 1 %.

Olomouc: Radní učinili další kroky ke koncepčnímu a efektivnějšímu nakládání s majetkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Nová koncepce přináší dvoustupňový model, který má zjednodušit zemědělským subjektům čerpání podpory z národních rozpočtů i rozpočtů Evropské unie, například tzv. jednotných plateb na plochu.

Zavádí se tak odlišná hodnota sazby pro smluvní vztahy, kde bude zemědělským podnikatelům umožněn tzv. generální souhlas s podpachtem (mohou dát předmětný pozemek do užívání třetí osobě bez souhlasu propachtovatele, tj. města) a smluvní vztahy, kde tato možnost nebude, budou mít o něco nižší sazbu. Oba modely připouštějí dvě varianty výpovědní doby, a to jednoletou a pětiletou, kdy spodní hranice sazeb činí 2,2 % a ta horní 4 % z průměrné jednotkové ceny zemědělských pozemků dle příslušné vyhlášky.

„Na Hané a v okolí Olomouce obecně platí, že je vysoce kvalitní zemědělská půda, tudíž tento model je vysoce efektivní pro propachtovatele, tedy město, a zároveň navrhované hladiny sazeb odpovídají standardům uplatňovaným řadou veřejnoprávních korporací a v některých hladinách je i mírně převyšují. Nezpůsobují však skokové navýšení ve srovnání s hodnotami pachtovného uplatňovanými jinými propachtovateli v našem regionu, což nám na jednáních v průběhu přípravy nové koncepce sazeb potvrdili i zástupci z řad zemědělských podnikatelů. Nemělo by tak dojít k rozkolísání stávajícího systému,“ uvádí majetkoprávní náměstek primátora Filip Žáček a dodává: „Není nám také lhostejné, jak se bude na pozemcích města hospodařit, proto bude v aktualizovaných smlouvách i nadále uplatňována klauzule, která stanoví pachtýři povinnost hospodařit na půdě způsobem založeným na střídání plodin a hnojení organickou hmotou ve dvou a čtyřletých cyklech podle fyzikálních vlastností půdy s přihlédnutím ke způsobu hospodaření a nárokům pěstovaných rostlin.“

K závěru loňského roku město propachtovávalo k zemědělskému využití zhruba 344 ha zemědělských pozemků a jedním z úkolů ze včerejší rady je také průběžně aktualizovat dle nových sazeb stávající nájemní a pachtovní smlouvy. Tímto krokem se tak završil proces, který započal v únoru 2015 směřující k nastavení nového modelu propachtovávání zemědělské půdy.

Na pozadí aktualizace sazeb byl rovněž schválen nový model pro obálkovou metodu v případě výběru nájemce nebo pachtýře k nemovitým věcem ve vlastnictví města. Nový model nazvaný tzv. obálková metoda aukcí přináší v případě výběru z více zájemců o uzavření nájemní nebo pachtovní smlouvy podobný efekt jako elektronická aukce vybraných nemovitých věcí, které se městu již osvědčila.

„Dosud celý proces obálkové metody končil vložením nabídek nájemného nebo pachtovného do obálky na jednání majetkoprávní komise a vítězem byl ten, který nabídl nejvíce. S tímto žadatelem pak byla následně uzavřena smlouva. Dnes budou mít žadatelé, kteří se jednání stejně účastní za účelem nabídek, možnost takzvaně přihodit dle předem schválených parametrů na nejvyšší nabídnutou cenu. Ke schválení k uzavření smlouvy bude následně doporučen ten žadatel, který nabídl nejvyšší cenu. Toto obecné pravidlo by mělo přinést možnost získat městu co nejefektivnější výnos z takto uzavřených smluv,“ dodává náměstek Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

16:31 Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

Posledních sedm týdnů mají Přerované na to, aby zaplatili poplatek za odpad, který pro letošní rok č…