Olomouc: Rozpočet města je střídmější, investičních akcí ale bude dost

23.12.2014 10:38

Rozpočet města Olomouce pro rok 2015 je schválen. Na pondělním jednání o tom rozhodlo městské zastupitelstvo. Město musí počítat s nižšími daňovými příjmy než v několika předchozích letech, střídmější jsou proto také výdaje na investiční akce. I tak se ale v příštím roce uskuteční ve městě množství projektů.

Olomouc: Rozpočet města je střídmější, investičních akcí ale bude dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Na straně příjmů počítá s částkou 2,07 miliardy Kč, což je zhruba o 150 milionů korun méně než v roce 2014, na straně výdajů je naplánována částka 1,97 miliardy Kč. V rámci této sumy činí větší část, konkrétně 1,67 miliardy Kč, provozní výdaje, a menší část, konkrétně 305 milionů Kč, jsou nové nebo z roku 2014 pokračující investiční výdaje.

„V příštím roce chceme investovat do praktických opatření, jako jsou modernizace škol, budování či rekonstrukce dětských a školních hřišť, opravy komunikací či kanalizační sítě,“ říká primátor města Olomouce Antonín Staněk. „Při sestavování výdajové stránky rozpočtu samozřejmě muselo nutně jít o kompromisy,“ dodává náměstek primátora Jaromír Czmero. „Připravený rozpočet je dle mého názoru efektivní a hospodárný. Chceme, aby město bylo dobře připravené na nové programovací období EU, kdy budeme moci financovat velké projekty typu ekologická doprava ve městě a podobně,“ upřesňuje náměstek primátora Martin Major.

K největším investičním akcím nejen příštího roku patří například rekonstrukce kanalizace v ulicích Neředínská a Letců. Jedná se o projekt na více let, celkově si vyžádá více než 100 milionů korun. Výrazná část prostředků míří do oblasti sportu a kultury. „Jsme jedním z mála měst, které dává prostřednictvím grantů tolik prostředků na kulturu či sport. Tentokrát se výrazně zvýší například částka pro Moravské divadlo Olomouc a Moravskou filharmonii, přispějeme také na uspořádání evropského fotbalového šampionátu do jednadvaceti let,“ doplňuje náměstek primátora Pavel Urbášek. Oběma kulturním institucím přidává město 2 miliony korun, na šampionát, respektive na nezbytnou rekonstrukci příslušných sportovišť, přispěje částkou 7,5 milionu korun.

Pokud jde o příklady dalších investičních akcí, v roce 2015 budou realizovány projekty Integrovaný systém nakládání s odpady Olomouc - překladiště Chvalkovice (40 milionů Kč), ZŠ Nemilany projekt Společně do školy (28 milionů Kč), Centrum volnočasových aktivit při ZŠ a MŠ Holečkova (8 milionů Kč), ZŠ Řezníčkova - hřiště (9,5 milionů Kč), druhá část Jantarové cyklotrasy (9,5 milionů Kč), rekonstrukce kanalizace v ulicích Neředínská a Letců (13,5 milionů Kč v roce 2015). „Na naplánované projekty chceme v maximální možné míře využít dotace z programů Evropské unie,“ podotýká náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Město chce také v příštím roce zadat projekt rekonstrukce střechy a zateplení vnějšího pláště zimního stadionu.
Návrh rozpočtu byl schválen 28 hlasy ze 44 přítomných.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…