Olomouc: Tři olomoucké městské části dostanou nové přechody

11.10.2017 15:05

Tři nové přechody umožní bezpečné přecházení chodců v olomouckých městských částech Povel, Nedvězí a Chomoutov. Radnice do jejich výstavby investuje více než 6,5 milionu korun. Veřejnosti začnou sloužit postupně v průběhu letošního podzimu.

Olomouc: Tři olomoucké městské části dostanou nové přechody
Foto: Archiv autora
Popisek: Olomouc , Jeremenkova ul.

Jeden z nových přechodů pro pěší již začal vyrůstat na Povelu ve Slavonínské ulici. „Investice zahrnuje jak vybudování nového přechodu v místě křižovatky s Fischerovou ulicí, tak i výstavbu místa pro přecházení ve směru do Vratislavovy ulice,“ popisuje investiční náměstek primátora Filip Žáček. Přechod pro pěší stavební firma staví v místě stávajícího chodníku tak, aby navazoval k autobusové zastávce. „Doplní jej nové veřejné osvětlení i výsadba keřů,“ objasnil náměstek Žáček. Náklady investice jsou ve výši 450 tisíc korun a stavební práce mají skončit v závěru října.

Ve stejném termínu mají finišovat i práce na výstavbě dopravních opatření v městské části Nedvězí, kde stavební firma v Jilemnického ulici pracuje již od června. Vzniká zde nový přechod pro chodce, jedno místo pro přecházení frekventované silnice a záliv autobusové zastávky. Celkové náklady si vyžádají zhruba 5 milionů korun. „Úpravy komunikace a přilehlých ploch v okolí kaple Nejsvětější Trojice z 18. století přinesou vyšší bezpečnost pro chodce a přehlednější situaci pro řidiče. Nový záliv pro autobusovou dopravu pak umožní plynulý průjezd ostatních vozidel,“ objasnil investiční náměstek Žáček. „Investici z části pokryje finanční podpora z Evropské unie. V rámci dotace byla schválena částka ve výši 3,3 milionu korun,“ doplnil primátor Antonín Staněk.

Jako poslední ze zmíněné série začne chodcům sloužit nový přechod ve Štěpánovské ulici v Olomouci-Chomoutově. Vznikne u mostu přes Moravu poblíž křižovatky s ulicí Čapky-Drahlovského, která tvoří točnu autobusů. „Tady bude nový přechod doplněn i ochranným ostrůvkem s odpovídajícím nasvětlením. Stavební práce by měly skončit v listopadu a náklady jsou předpokládány ve výši 1 milion korun,“ řekl primátor Staněk. Stavební práce zahrnují i vybudování chodníku, který napojí ty stávající vedoucí k autobusové zastávce u školy a k mostu přes Moravu.

Na území města Olomouce se v současné době nachází téměř čtyři stovky přechodů, což vyplývá z pasportu zpracovaného městem v únoru letošního roku. Každý rok zároveň vzniká několik přechodů nových. Za rok 2015 např. v ulicích Schweitzerova, Kyselovská, Jižní a dva v ulici Střední Novosadské. V roce 2016 byly vybudovány přechody v ulicích Divišova, Jablonského, Dr. Milady Horákové či v Hodolanské a místo pro přecházení v rámci budování cyklostezky Holická - Babíčkova. Ještě v letošním roce by měly být realizovány i přechody pro pěší v Keplerově ulici v městské části Holice. Aktuálně se pracuje také na projektové dokumentaci dalších přechodů v Týnečku a v Pasteurově ulici.

„Pasport, který poskytuje přehled o počtu přechodů, umístění a stavu, vznikal mimo jiné i na základě konzultací s Dopravním inspektorátem Policie ČR a s komisemi městských částí. Právě s nimi řešíme také případná další opatření, k nimž patří nasvícení přechodů nebo zajištění světelného signalizačního zařízení,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk. „Na problematiku se snažíme nahlížet z pohledu nehodovosti a bezpečnosti, přičemž se opíráme o nález ministerstva dopravy, že pokud nedochází k úpravě nebo rekonstrukci vozovky, nemá být ani starý přechod pro chodce rušen,“ připomněl primátor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…