Olomouc: V Moravském divadle vystřídali umělce stavební dělníci

02.07.2019 19:33

Divadelní sezona 2018/2019 se uzavřela na konci června a umělce vystřídali dělníci. Tradiční prázdninové stavební práce budou letos probíhat především na jevišti Moravského divadla Olomouc. Významné proměny se však dočká i sál určený pro zkoušky členů baletního souboru.

Olomouc: V Moravském divadle vystřídali umělce stavební dělníci
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Divadelní jeviště čeká letos druhá etapa stavebních prací, která navazuje na instalaci dvou jevištních stolů do zadní části jeviště, která se odehrála o prázdninách loňského roku. Letošní etapa znamená instalaci mobilních osobních propadel, která umožní flexibilnější využití divadelní scény. „Osobní propadla jsou zcela nezbytná pro realizaci některých klasických her, například Rusalky. Zároveň je nutné, aby možnost příchodů a odchodů pod jeviště splňovala všechny předpisy v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš. Více než dvoumilionové náklady uhradí divadlo z vlastního investičního a rezervního fondu.

V prostoru jeviště dojde také k modernizaci regulace scénického osvětlení. „Jedná se o přechod z analogového na digitální řízení,“ uvedl vedoucí scénického odboru Bohuslav Kraus. Úprava v ceně přesahující milion korun bude taktéž hrazena z investičního a rezervního fondu divadla.

Rušno bude o prázdninách také ve třetím patře divadelní budovy, kde se nachází baletní sál. „Stávající dřevěná podlaha včetně tanečního povrchu bude demontována a nahrazena speciální podlahou z odpružených tanečních panelů,“ popsal provozně technický náměstek Rostislav Czmero. Výměna podlahy bude stát necelých 800 tisíc korun a divadlo ji uhradí z vlastních zdrojů.

K dalším pracím naplánovaným v divadle na dobu letošních prázdnin patří čištění fasády divadelní budovy, instalace vstupní čistící zóny před vchodem do foyeru, broušení a nátěr podlahy na jevišti, revize jevištních tahů, elektroinstalace a požárních zařízení, ale také generální opravy hudebních nástrojů.

Pracovní ruch ustane na konci srpna a do divadla se po prázdninách opět vrátí umělci, aby v neděli 1. září slavnostně zahájili novou sezonu 2019/2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…