Olomouc: Vánoční strom už je na náměstí. Rozsvítí se v neděli

15.11.2022 19:44 | Tisková zpráva

Horní náměstí letos v adventním čase ozdobí čtyřicetiletá jedle. Vánoční strom Olomouci už několik let věnují občané, kteří vzrostlé stromy z různých důvodů potřebují pokácet. Stejně jako v loňském roce pochází i letošní vánoční strom z Hluboček.

Olomouc: Vánoční strom už je na náměstí. Rozsvítí se v neděli
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Tam jedle rostla na hranici dvou pozemků a už ohrožovala bezpečnost obou domů. „Sazeničku přinesla z lesa zhruba před čtyřiceti lety moje tehdy malá neteř a zasadila ji na naprosto nevhodném místě. Pro radost jsme jí tam jedličku nechali, ale postupně strom vyrostl tak, že začal ohrožovat nejen náš dům, ale i dům sousedů. Proto jsme se rozhodli strom pokácet a protože je jedle krásně pravidelná a hezky rostlá, nabídli jsme ji městu jako vánoční strom,“ popisuje příběh letošního olomouckého vánočního stromu jeho majitel František Opletal z Hluboček.

Přes dvacet metrů dlouhý náklad přivezla specializovaná firma na Horní náměstí v neděli 13. listopadu kolem poledne. Po zkrácení kmene na výsledných sedmnáct metrů potom jeřáb strom ukotvil, aby se hned v pondělí 14. listopadu mohlo začít se zdobením.

Vánoční strom dostane jméno vybrané z dětské výtvarné soutěže a slavnostně se rozsvítí v neděli 20. listopadu v 18 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…