Olomouc: Vazby mezi partnerskými městy Visegrádu posílí i finské Tampere

25.02.2020 10:04

Přestože leží na severu Evropy, bude se podílet na posílení vazeb mezi partnerskými městy Visegrádu. Řeč je o partnerském městě Tampere, kam zavítala delegace z Olomouce, vedená náměstkem primátora Matoušem Pelikánem.

Olomouc: Vazby mezi partnerskými městy Visegrádu posílí i finské Tampere
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Odezvu spolupráce a hlavně podněty z naší návštěvy bude brzy možné zažít v Olomouci,“ informoval náměstek Matouš Pelikán, který se ve Finsku účastnil mezinárodní konference Mindtrek s programem Smart City. Partneři z Tampere se totiž už na jaře podělí o své zkušenosti přímo v Olomouci, kde se bude konat setkání měst zemí visegrádského prostoru. „Přijali naše pozvání a budou hlavními účastníky konference států V4, kterou pořádáme 14. května,“ potvrzuje vedoucí oddělení vnějších vztahů magistrátu Zdeňka Podlipská, jež setkání v Olomouci připravuje.

Konference se uskuteční za podpory zastupitelských úřadů. Do Olomouce přijedou zástupci dvaatřiceti měst a obcí ze zemí V4, které již mají v rámci Visegrádu vytvořené partnerské vazby a město jim poskytne společnou platformu k prezentaci úspěšných a inspirativních projektů. „Chceme tím posílit spolupráci zemí středoevropského prostoru a přenést velkou politiku na úroveň samospráv a spolupráci konkrétních institucí,“ vysvětlil princip setkání primátor Miroslav Žbánek. Kromě dobré praxe ve spolupráci V4 získají účastníci konference praktické informace o možnostech čerpání finančních prostředků z Mezinárodního visegrádského fondu.

O své zkušenosti s partnery ze Slovenska, Maďarska a Polska se v Olomouci v oblasti Smart City podělí i Timo Väliharju, výkonný ředitel Mindtrek 2020 z Tampere, „V oblasti chytrých řešení a digitalizace služeb jsou oproti nám napřed a představí příklady dobré praxe,“ objasňuje náměstek Matouš Pelikán. Tampere staví svůj smart program na digitalizaci, udržitelném rozvoji a projektech městského ekosystému. „Kromě inspirativních rozhovorů o systémech sdílené dopravy, možnostech digitalizace úřadu a snižování produkce oxidu uhlíku, jsme měli možnost vidět i některé konkrétní technologie v praxi. Představili nám inovativní systém technologie vertikálního zemědělství a viděli jsme humanoidního robota pro výuku jazyků dětí ve škole,“ popsal část programu náměstek Pelikán.

Vazby s nejseverněji položeným partnerem pojí Olomouc od roku 1986. Finské Tampere je se svými 210 tisíci obyvateli třetím největším městem v zemi. Díky rozvinutému průmyslu, v němž převažovala textilní výroba, si město vysloužilo přídomek finský Manchester. Typické cihlové tovární haly na textil ve středu Tampere však už dávno slouží jako administrativní centra, prostory pro start-upy, muzea, galerie, bary a restaurace. Tampere má dvě univerzity zaměřené na technologie a výzkum. Město uprostřed dvou jezer je sídlem filharmonie, řady divadelních souborů a muzeí. Nejen proto hodlá Tampere uspět při získání titulu „Evropské město kultury 2026“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…