Olomouc je první! Zvítězila v soutěži ve třídění odpadů

25.09.2021 17:56 | Tisková zpráva

První místo ve třídění odpadů v nejprestižnější kategorii obcí nad 15 000 obyvatel patří letos Olomouci. Zástupci města obdrželi ocenění v rámci předávání tradičního ceremoniálu pro premianty v odpadovém hospodářství v Olomouckém kraji „O keramickou popelnici“. Ten proběhl ve čtvrtek 23. září na zámku v Plumlově.

Olomouc je první! Zvítězila v soutěži ve třídění odpadů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Vítězství nás potěšilo a sluší se za něj poděkovat zejména našim občanům. Na rozvoji odpadového hospodářství se snažíme pracovat dlouhodobě a jsme rádi, že naše kroky přinášejí výsledky,“ uvedl náměstek primátora pro oblast městské zeleně a odpadového hospodářství Otakar Štěpán Bačák. Olomouc vítězstvím získala odměnu ve výši 35 tisíc korun. Nedílnou součástí ocenění jsou totiž i motivační finanční odměny na podporu odpadového hospodářství, které obcím na medailových příčkách poskytne Olomoucký kraj.

A přesto, že se Olomouc umisťuje na prestižních příčkách pravidelně, rozhodně nezahálí! „V poslední době jsme doplnili například třídící stanoviště kontejnery na separaci kovových obalů, na další místa jsme přidali i nádoby určené na sběr potravinářských olejů a aktuálně připravujeme sběr gastoodpadů z domácností,“ popsal náměstek Bačák. Kromě těchto dílčích projektů, chystá město i zcela zásadní investici, kterou je vybudování moderního odpadového centra za téměř 300 milionů korun. „Pokud půjde vše podle plánu, odpadové centrum by mělo být dokončeno v roce 2023. Součástí projektu je třídící linka, moderní sběrový dvůr a také re-use centrum,“ objasnil Otakar Štěpán Bačák.

S řadou aktivit v oblasti odpadového hospodářství, například se separací nápojových kartonů, plošnou distribucí barevných tašek na třídění odpadů do všech domácností či sběrem potravinářských olejů začala Olomouc jako jedno z vůbec prvních měst v České republice. Jako jedno z prvních krajských měst zavedla v roce 2016 také třídění kovových obalů do samostatných nádob a před několika lety spustila Olomouc i unikátní door-to-door systém tříděného sběru papíru a plastů v zástavbě rodinných domů, kterým se od té doby inspirovala celá řada měst napříč republikou.

Soutěž ve třídění odpadů už 16. rokem pořádá Olomoucký kraj se společností EKO-KOM, a. s., a je do ní zapojeno 399 obcí a měst. V samotném klání se hodnotí zejména množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele, počet tříděných komodit, hustota sběrné sítě a další kritéria.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …