Olomouc obnoví slevy pro držitele Zlaté Janského plakety

14.02.2013 21:00

Radní města Olomouce deklarovali záměr poskytnout držitelům Zlaté Janského plakety slevu na jízdném v městské hromadné dopravě. Rada města Olomouce včera schválila záměr, že i nadále zůstane Olomouc jediným městem v Olomouckém kraji se zlevněným jízdným pro držitele Zlaté Janského plakety a slevy pro ně obnoví.

Olomouc obnoví slevy pro držitele Zlaté Janského plakety
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Slevy dárcům krve by měly být poskytnuty formou tzv. Kapka pasu, v ceně 300Kč/rok v zóně 71 Olomouc. „Je škoda pro držitele plaket, že se Olomouckému kraji nepodařilo dohodnout slevu platnou pro celý Olomoucký kraj. V Olomouci, kde vládne pravicová koalice, jsme se rozhodli podpořit toto sociální opatření a jsme tak jediní v kraji. Olomouc zůstane jediným městem, kde bude tato sleva asi pro 1700 držitelů Zlaté Janského plakety poskytnuta,“ řekl Ivo Vlach, náměstek olomouckého primátora.

Slevy na MHD v Olomouci byly zrušeny v polovině roku 2012, a to na základě doporučení koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK). Během půl roku však probíhala jednání s Olomouckým krajem a s Koordinátorem IDSOK s cílem nabídnout dobrovolným dárcům krve slevu, která by byla poskytována všem držitelům Zlaté Janského plakety v Olomouckém kraji bez rozdílu jejich místa bydliště. Ostatní města však neprojevila o poskytování této slevy zájem, respektive neukázala ochotu se na tomto zvýhodnění podílet.

Rada města chce využít předběžné dohody dosažené při jednání s Olomouckým krajem, který bude Statutárnímu městu Olomouc kompenzovat 50 % této slevy. Zbývajících 50 % slevy bude hradit Statutární město Olomouc ze svého rozpočtu. Nyní zbývá dohodnout s Olomouckým krajem podmínky dohody tak, aby sleva mohla začít platit co nejdříve.

Medaile prof. MUDr. Jana Janského je ocenění pro bezpříspěvkové dárce krve, které uděluje Český červený kříž. Zlatá medaile je udělována za 40 bezpříspěvkových odběrů. V současné době je v Olomouci zhruba 1700 držitelů Zlaté Janského plakety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…