Olomoucké barokní slavnosti nabízejí tři světové premiéry a Barokní odpoledne

19.07.2018 13:01

Starodávný jezuitský konvikt hostí v těchto dnech znovu Olomoucké barokní slavnosti.

Olomoucké barokní slavnosti nabízejí tři světové premiéry a Barokní odpoledne
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Tato kulturní akce, která si za předchozích pět ročníků vydobyla renomé nejen v českých zemích, letos nabízí od 8. do 29. července dvaadvacet večerů, plných zážitků, a sedm různých titulů. Letošní barokní slavnosti představují mimo jiné dvě obnovené premiéry polozapomenutých či ztracených barokních oper, jednu světovou premiéru rekonstrukce barokní opery a další perličky.

Každý večer v rámci barokních slavností je velmi příjemnou bránou do minulosti, a to vysoce emotivního a pestrého období barokní kultura, která kvetla na dvoře olomouckých biskupů i ve zdejších klášterech a šlechtických palácích. Slavnosti připomínají návštěvníkům časy, kdy se olomoucká honorace bavila výrazově nesmírně živou divadelní a operní zábavou a kdy centrum města, poničené třicetiletou válkou, získávalo svou dnešní, silně barokní podobu a krásu.

V replice barokního divadla na nádvoří konviktu byly nebo budou letos publiku představena díla Antonia Vivaldiho, Wolfganga Amadea Mozarta, Antonia Caldary, Claudia Monteverdiho a dalších. V jednotlivých představeních vystupují přední čeští nebo zahraniční operní zpěváci a soubory. Za pořádáním Olomouckých barokních slavností stojí od počátku olomoucký soubor Ensemble Damian v čele se skladatelem a dirigentem Tomášem Hanzlíkem.

Barokní odpoledne

Letošní novinkou je Barokní odpoledne, které se výjimečně neodehrává v konviktu, ale v OC Šantovka. Připraveny zde v neděli 22. 7. budou barokní výtvarné dílny pro děti, představení Pierotova dobrodružství v podání Divadla Facka a konečně i loutkový balet a tragikomedie podle Molliéra s názvem Krása střídá nádheru.

Město Olomouc, které je na tuto kulturní akci hrdé, podporuje od samého vzniku festival finančně i organizačně. Každým rokem přispívá město na pořádání slavností částkou 250 tisíc korun, navíc se pak podílí i na propagaci akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…