Opava: Západnímu nádraží se vrací původní podoba

03.11.2021 21:49

Na jedné straně krásně opravené historické nádraží Opava východ zařazené do seznamu kulturních památek, které navíc bylo před devíti lety zvoleno jako nejhezčí v zemi.

Opava: Západnímu nádraží se vrací původní podoba
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Na straně druhé zanedbaná a léta neudržovaná budova nádraží mladšího, západního, která zatím městu dělá velkou ostudu. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
Takový je několik posledních let pohled na dvě velká opavská nádraží. V případě toho druhého teď probíhá zásadní rekonstrukce, díky níž se do roka město této ostudy konečně zbaví. A hned poté, co Správa železnic dokončí tuto rekonstrukci, město upraví i přednádražní prostor.

Asi každý, kdo v posledních letech navštívil nádraží Opava – západ, si musel připadat, že se vrátil o desítky let zpět nebo opustil střední Evropu. Zanedbané nádraží Opavě dlouhodobě dělá velkou ostudu. „Proto jsme přivítali aktivitu Správy železnic, která se do nákladné rekonstrukce pustila. Opava si pro cestující, kteří cestují na západ od města, hezčí prostředí rozhodně zaslouží. Zatím to byla jedna velká ostuda, která nám moc dobrou reklamu nedělala,“ řekl primátor Tomáš Navrátil. Stávající objekt dlouhodobě nevyhovuje podmínkám kladeným na moderní nádražní budovy, a to zejména z technického hlediska. Příjemně však nepůsobila ani jeho vizuální stránka a cestujícím se nedostávalo komfortu, na který si zvykli na moderních či rekonstruovaných nádražích.
Jako první se opravilo kolejiště a nástupiště, a to v rámci revitalizace celé trati z Opavy do Krnova. Nová bezbariérová nástupiště tak umožňují mnohem pohodlnější nastupování či vystupování z vlaku.

Teď se Správa železnic pustila i do rekonstrukce samotné nádražní budovy, která pochází z roku 1872. Poslední zásadnější rekonstrukcí prošlo toto nádraží v 60. letech minulého století, kdy došlo k rozšíření jednotlivých provozů, od té doby se zde výrazněji neinvestovalo. Drobnější rekonstrukce v 70. a 80. letech původní historické budově spíše ublížily.

„Předmětem projektu je rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Opava – západ spojená se zajištěním bezbariérového vstupu a celkovou úpravou veřejně přístupných prostor. V rámci realizace stavebních prací dojde k optimalizaci vnitřních prostor a rekonstrukce se zaměří jak na opravu samotné výpravní budovy, tak na úpravu 1. nástupiště včetně obnovy jeho zastřešení. Budova dostane nový mobiliář a informační i orientační systém pro cestující. Těm budou k dispozici například i stojany na kola. Objekt bude bezbariérově přístupný. Zateplením dojde ke zlepšení celkové hospodárnosti budovy a snížení provozních nákladů. Nově zde vzniknou prostory pro potřeby Policie ČR,“ zveřejnila Správa železnic na svém webu. Rekonstrukcí už prošla pobočka České pošty. Dosud nevyužité části budovy budou také rekonstruovány a dále využity pro komerční účely, plánuje se i umístění automatů na občerstvení či bankomatu. Chybět nebude ani infokoutek, nezbytné zázemí pro cestující, jako je čekárna, prodej jízdenek či sociální zařízení. Naopak nádražní restaurace se sem už nevrátí.

Modernizací orientačního systému se zlepší orientace cestující veřejnosti a tím dojde k úspoře času při pohybu v prostorách železniční stanice. Dojde také ke zvýšení pocitu bezpečnosti cestujících instalací kamerového systému, vhodnějšího osvětlení a zejména lepšího dispozičního řešení. Výpravní budova bude plně přístupná i pro pasažéry na vozíku či hůře se pohybující (celková bezbariérovost, WC pro imobilní, orientační systém). Nově v zastřešené části 1. nástupiště bude umístěno 12 nových stojanů na jízdní kola, dále je v rámci připravované akce uvažováno se zřízením uzamykatelného stání na jízdní kola s celkovou kapacitou 20 kol. Rekonstrukce by měla vyjít na bezmála 80 milionů korun, část pokryjí evropské fondy skrze operační program Životní prostředí.

V průběhu příštího léta by pak mohla začít i „městská část“ projektu, a to celková rekonstrukce přednádražního prostoru. Počítá se s úpravou ulice, chodníků, veřejného osvětlení, městského mobiliáře či zeleně. V současné době se u této části pracuje na projektové dokumentaci, která by měla být hotova do konce ledna 2022. Zkraje příštího podzimu by mělo být hotovo úplně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…