Orlová: Vyroste na Dětmarovické ulici parkovací dům?

31.03.2016 13:12

V minulém čísle Orlovských novin jsme se věnovali problematice parkování, zejména na sídlišti V. etapa, kde je akutní nedostatek parkovacích míst. Situace vyvrcholila ve chvíli, kdy hasiči za přítomnosti městské policie projeli se svým velkým vozem ulicemi sídliště a strážníkům na vlastní oči ukázali, kudy se k zásahu nemohou dostat a bohužel, kde se sice dostanou, ale za cenu, že svým velkým vozem poškrábou třeba v zatáčkách zaparkovaná auta, která jim stojí v cestě.

Orlová: Vyroste na Dětmarovické ulici parkovací dům?
Foto: wikipedia
Popisek: Orlová

Městská policie přistoupila k řešení situace. „Prvních čtrnáct dnů se naši strážníci snažili řešit problém nesprávného parkování domluvou a lístkem s upozorněním za stěrači. Až po dvou týdnech jsme přistoupili k botičkám a pokutování, a to ve výši od 100 do 500 Kč, podle stupně nebezpečnosti pro společnost. Řidiči skutečně nemohou parkovat před vchody do domů nebo v místech, kde blokují průjezd záchranářů,“ podotýká velitel městské policie Mgr. Roman Galia.

Nespokojenost řidičů s přibývajícími pokutami stoupala. „Už toho mám dost. Když přijedu z odpolední směny, tak půl hodiny objíždím ulice a stejně žádné parkovací místo nenajdu. Co mám dělat? Zaparkuju na jediném volném místě a ráno najdu na autě botičku, ať jdou všichni do háje!“ zlobí se osmačtyřicetiletý Karel.

„Já tomu rozumím, ale lidé prostě musí pochopit, že městská policie nemůže tolerovat parkování na místech, která brání průjezdu záchranných vozidel. Nehledě na to, že se nám denně stává, že strážníci nasadí botičku řidiči, který blokuje vchod do domu a dotyčný řidič si počká, a když vidí své sousedy zaparkované na stejném nebo i jiných místech, kde se nesmí parkovat, tak na ně zavolá městskou policii. Strážníci přijedou na místo a musí konat, takže ráno mají botičky všichni,“ popisuje situaci šéf městské policie.

Za zmínku stojí, že se městská policie dohodla společně s odborem správy majetku města a dopravy na tom, že město vymezí nebezpečná místa, která budou zvlášť vyznačena, a bude tam striktní zákaz parkování.

Na sociálních sítích se objevila informace o petici. „Město musí situaci řešit, nebudeme přece jak ovce platit pokuty a usmívat se. Máme toho dost,“ argumentuje jeden z řidičů, který petici podepsal.

Jenže město situaci řeší, ale není tak jednoduchá, jak si to někteří řidiči představují. „Pod barákem máme kousek trávy. Je tam strom, ale ten můžou vykácet,“ navrhuje osmadvacetiletá maminka tříleté Lenky. Maminka ovšem netuší, že pod zelení vedou inženýrské sítě, takže parkoviště tam rozhodně být nemůže. Šedesátiletý Josef vidí nová parkovací místa ve zrušení všech zelených ploch. „Vždyť jsou zbytečné,“ myslí si Josef a dodává: „Děti si tu nehrají, jen psi tam vykonávají svou potřebu.“ Taky názor, i když bezohledný.

„Město problém parkování dlouhodobě řeší. Překážkou pro vybudování nových parkovacích míst je existence inženýrských sítí a jejich ochrana. Letos bude město rekonstruovat na ulici F. S. Tůmy 15 podélných parkovacích míst na kolmá, čímž se zvýší kapacita na 22 parkovacích míst. Stejným způsobem budou zrekonstruovaná parkovací místa na ulici K. Dvořáčka, kde ze současných 18 podélných míst vznikne 28 kolmých. Současně na ulici F. S. Tůmy 1238 vznikne 20 parkovacích míst. Celkové náklady na vybudování těchto parkovacích míst představují částku ve výši 3,3 mil. Kč,“ vysvětluje starosta města Ing. Tomáš Kuča.

Podle starosty proběhne v nejbližších dnech jednání města s představiteli obou bytových družstev na území města. „Budeme hovořit o spolufinancování parkovacího domu na ulici Dětmarovické. Na téže ulici občané v rámci přípravy projektové dokumentace na Regenerace panelového sídliště V. etapa nesouhlasili s realizací nových parkovacích míst. V minulosti rovněž občané nesouhlasili s vybudováním parkovacího domu v prostoru za Billou,“ doplňuje starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.