Ostrava: Bohatství nemocnice spočívá v lidech

06.02.2015 12:20

Nově jmenovaný ředitel Městské nemocnice Ostrava Jaroslav Lux představil novinářům svou vizi řízení nemocnice. Přítomný náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák považuje nemocnici za „rodinné stříbro města“ a ujistil, že zřizovatel nemá záměr nemocnici v žádném případě privatizovat.

Ostrava: Bohatství nemocnice spočívá v lidech
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Nově jmenovaný ředitel má silný mandát zřizovatele. Město vyjadřuje instituci plnou podporu a chce, aby zajišťovala kvalitní zdravotnické služby, byla ekonomicky rentabilní, měla transparentní hospodaření a dobré mezilidské vztahy uvnitř organizace i k pacientům a veřejnosti.

Ředitel Lux, který má dlouholeté zkušenosti z řízení podobných i větších zařízení, shrnul tyto cíle do definice „přátelská a přívětivá nemocnice“. Vyzval všechny pracovníky nemocnice ke společnému úsilí. Podle jeho slov je nemocnice „nemocná“ v hospodářsko-ekonomické oblasti, cílem do nejbližších let je proto hospodářsko-ekonomická prosperita, což je v podmínkách ČR náročné.

Oba představitelé se však shodnou, že je na čem stavět – městská nemocnice má řadu kvalitních odborníků, udržení i zvýšení úrovně léčebné péče by nemělo být problémem. „Nemocnice má po stránce odborné dobrou pověst, její bohatství spočívá právě v lidech – odbornících, budeme je motivovat k další aktivitě,“ doplnil náměstek Pražák.

Ředitel Lux tak bude stavět na fundovanosti zdravotníků, ale manažersky se musí nemocnice přizpůsobit požadavkům trhu. V současnosti vede rozhovory s náměstky a dalšími vedoucími pracovníky, potřebuje zavést nový řád a oddělit například obchodní a provozní záležitosti od práce zdravotního personálu. Konkurzy na posty primářů neplánuje, ale bude sledovat pracovní výsledky personálu. Nový ředitel mluvil také s odboráři, i od nich očekává nové podněty a nápady.

Nemocnici čeká řada dalších rekonstrukcí, v oblasti investic chce proto město podle náměstka Pražáka pomoci novému řediteli určitou formou instituce ve spolupráci, která však musí být zcela transparentní. Spolupráci a cenné zkušenosti v prvních měsících působení nabídl Jaroslavu Luxovi někdejší ředitel městské nemocnice František Jurek, což ředitel Lux velmi přivítal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…