Ostrava: Divadlo Jiřího Myrona před modernizací

27.09.2017 13:00

Divadlo Jiřího Myrona (DJM) se promění ve výstavní kulturní stánek s moderním zázemím pro diváky i účinkující. Celkové náklady na jeho komplexní rekonstrukci jsou předpokládány ve výši 330 milionů korun. Spolu se zástupci Národního divadla moravskoslezského (NDM), jehož je DJM součástí, o tom informovali primátor Tomáš Macura a náměstek primátora Zbyněk Pražák.

Ostrava: Divadlo Jiřího Myrona před modernizací
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

První etapa rekonstrukce, která zahrnuje mezi jinými vznik pasáže s novým předprodejním místem, kavárny, ubytovacích kapacit, nového společenského sálu, baletního sálu, zkušebny orchestru, komorní divadelní scény pro asi 60 diváků či Ateliéru pro děti a mládež, který působí při NDM již šestým rokem, by měla být ukončena v příštím roce. Objekty Divadla Jiřího Myrona se dočkají také výměny všech oken i nové fasády. V následujících dvou letech v nich budou instalovány moderní jevištní technologie.

Práce na rekonstrukci a přestavbě prostor divadla přirozeně naruší jeho provoz. Pravidelně se v něm bude hrát do konce března příštího roku s tím, že v únoru a březnu už bez balkonu, to znamená při omezené kapacitě. Další tři měsíce bude divadlo pro veřejnost uzavřeno a plánovaná představení budou přenesena do Divadla Antonína Dvořáka a částečně do Divadla loutek.

Nedostačující kapacitu a často i zázemí Národního divadla moravskoslezského pomůže do budoucna vyřešit adaptace pro divadelní provoz bývalého výstavního pavilonu G na výstavišti Černá louka. Vznikne tu jednak nový hrací prostor pro všechny soubory NDM, jednak chybějící prostor pro zkušebnu, jejíž velikost by byla adekvátní velikosti obou stávajících jevišť NDM. Realizace investice v celkovém objemu zhruba 60 milionů korun by měla začít v příštím roce před prázdninami.

„Je ale možné, že některé práce, například bourací, začnou už letos,“ upozornil náměstek primátora pro oblast kultury Zbyněk Pražák. Jak podotkl, pavilon o rozloze 36 krát 42 metrů a výšce od 6 do 9 metrů stojí v Divadelní  ulici. „Takže se zdá, že naši předci podobný vývoj událostí předpokládali,“ dodal s úsměvem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…