Ostrava: K capraterapii kaprů netřeba aneb Kozí betlém před Magnolií

19.12.2018 7:34

V Domově Magnolie v Ostravě-Vítkovicích, kde se věnují především klientkám s Alzheimerovou chorobou, slaví úspěch capraterapie, tedy léčebný kontakt s kozami. Ty zde mají rovnou tři. A kromě toho tu chovají kocoury, morčata i exotické ptactvo a hojně využívají také canisterapii.

Ostrava: K capraterapii kaprů netřeba aneb Kozí betlém před Magnolií
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Kozu Rózu přivezly kolegyně v roce 2017 osobním vozem. Nastoupila do něj s naprostým přehledem, cestou se zájmem pozorovala okolí a neprojevila vůbec žádné známky nervozity,“ představuje nejstarší členku stádečka Andrea Gibejová, ředitelka Domova Magnolie, která Rózu objevila v inzerátu, když se poohlížela po psovi pro svou rodinu. „Majitelé zdůrazňovali, že je přítulná, zvyklá na lidi a docela se obávali, aby ji někdo nekoupil takzvaně na maso. Nestalo se, Róza je součástí našeho domova a oblíbenkyní všech, klientek i zaměstnanců,“ usmívá se Andrea Gibejová a poznamenává, že koza je společenské zvíře, které nesmí žít v izolaci. „Obrovsky nám vyšla vstříc Renata Vajdová, majitelka Kozí farmy Magdaléna ze Štítiny, která nám letos na jaře věnovala dvě kůzlata, dvojčata Renču a Majdu,“ dodává s tím, že na zvětšení přístěnku pro tři kozy finančně přispěl také vítkovický úřad, na jehož území historická budova domova stojí.

O kozy, které jsou ustájeny před vstupem do budovy Domova Magnolie, pečují zdejší zaměstnanci. „Ráno, hned po příchodu do práce, obstaráme v první řadě kozy, protože ty se o své hlásí nejvíc. Pak přijdou na řadu andulky, korely a páreček rozel ve voliéře a následuje krmení morčátek Žofky, Daisy a Nelinky. Kocoury Matesa a Čerta letos krmíme z darů Ježíškových vnoučat. Jedno z nich vyslyšelo přání naší klientky, která si napsala o krmení pro naše kocoury,“ líčí péči o zvířectvo domova aktivizační pracovnice Martina Müllerová a vypráví o tom, jak si klientky v doprovodu personálu rády zajdou kozy pohladit. „Když je hezky, zavezeme za Rózou, Renčou a Majdou také imobilní pacientky. Těm také nosíme na pokoj k pomazlení morčata a absolvují i canisterapii. Spolupracujeme s paní Dájou Farníkovou a jejími bišonky a s panem Jaroslavem Novotným, který k nám chodí s bulteriérkou Nutellou a jezevčicí Miluškou. Je pak hezké vidět, jak imobilní žena, která nepohne ani rukama, má snahu se pejska dotknout. A právě to je na canisterapii i capraterapii skvělé!“ pokračuje Martina Müllerová s dovětkem, že rozšířením kozího stáda vazby Domova Magnolie s Kozí farmou Magdaléna zdaleka nekončí. „Jezdíme do Štítiny na výlety s našimi klientkami. Na farmě se jim moc líbí, jsou tu v přírodě, mezi zvířaty, která mohou pozorovat a také si je pohladit. Dokonce jedna klientka, která se vždy bála psů, si tam jednoho oblíbila,“ doplňuje.

Její slova potvrzuje Renata Vajdová, majitelka Kozí farmy Magdaléna. „S úctou se skláním před všemi, kdo se starají o nemocné s neurodegenerativním onemocněním mozku. Moje maminka má Alzheimerovu chorobu, takže dobře vím, jak náročná taková péče je,“ konstatuje s tím, že na každé výpravě z Domova Magnolie je vidět, že tam svou práci dělají srdcem. „A to je podstatné,“ říká žena, jejíž vyhlášené sýry z kozího, ale i kravského mléka jsou k mání nejen přímo na farmě, kam se sjíždějí zákazníci ze široka daleka, ale také na mnoha místech regionu. Kromě jiného například v sýrárně Cheesy v Opavě. A o kozách, jichž v současnosti vedle čtyř krav chová tři desítky, hovoří Renata Vajdová jako o komunikativních zvířatech, která se ráda mazlí. „Na terapii jsou ideální. A nejen na ni,“ podotýká. „Dětem s atopickými ekzémy prospívá koupel s příměsí kozí syrovátky a kozí mlezivo, které oddojíme do dvou až čtyřiadvaceti hodin po porodu kůzlat, značně posiluje obranyschopnost organismu,“ vysvětluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…