Ostrava: Konference nabídne zkušenosti se sociálním bydlením

29.09.2019 12:33

Konference, která shrne výsledky, zkušenosti, ale také další očekávání spojená s projektem sociálního bydlení v Ostravě, se uskuteční v úterý 1. října na Magistrátu města Ostravy. Určená bude především pro zaměstnance obcí, neziskových organizací a odbornou veřejnost.

Ostrava: Konference nabídne zkušenosti se sociálním bydlením
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Úspěšnost projektu koncepce bydlení v Ostravě potvrzuje i první místo, které město získalo v soutěži Evropské komise RegioStars Awards. V soutěži se hodnotí regionální projekty, které jsou vysoce originální, inovativní a mohou být inspirující pro další. Z 25 zemí bylo do soutěže přihlášeno celkem 102 projektů, Ostrava zabodovala v kategorii s názvem Lepší přístup k veřejným službám. Vítězství tak poprvé putovalo do České republiky.

„Evropská komise na našem projektu ocenila především jeho promyšlenost a komplexnost i vstřícnou spolupráci zapojených aktérů. Porotci vnímali jako důležité, že se město rozhodlo nastavit na svém území systém pomoci obyvatelům, kteří se ocitli v tíživé bytové situaci. Ale také i to, že zde považujeme podporu bydlení v celém jeho spektru pro rozvoj města a zlepšení kvality života za naprosto zásadní," uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Zbyněk Pražák.

Projekt sociálního bydlení v Ostravě odstartoval v roce 2016 a už v roce 2017 se podařilo s podporou sociálních pracovníků zabydlet první sociální byty.

„Na území města Ostravy je poměrně hodně domácností, které jsou v bytové nouzi, tedy žijí ve špatných podmínkách a nemohou se z této situace bez pomoci dostat. Projektem město pilotně ověřuje vytvořený systém sociálního bydlení, jehož cílem je zcela konkrétní pomoc těmto domácnostem, tedy zabydlet je v sociálním bytě a nastavit spolupráci se sociálním pracovníkem. Po třech letech nastal čas zhodnotit výsledky a říct si, jaký bude další postup města. Proto jsme uspořádali tuto odbornou konferenci," doplnil náměstek Pražák.

Dosavadní zkušenosti s projektem jsou dobré, osmdesát procent nově zabydlených domácností si udrželo bydlení, a protože dodržují stanovené podmínky, prodlužují se jim nájemní smlouvy. Za tři roky takto získalo byt 90 domácností, což představuje 130 dospělých a 106 dětí. V devadesáti procentech členové těchto domácností uvádějí, že jim nový domov přinesl pocit bezpečí a jistoty, v padesáti procentech z nich se zlepšil školní prospěch dětí.

Projekt rodinám nově zabydleným v sociálních bytech podle jejich vlastních slov přinesl pocit bezpečí, jistoty a klidu, zlepšení psychické pohody, spánku, zdravotního stavu dospělých i dětí a méně stresu z nejistoty. Podstatné je také vylepšení rodinných vztahů a destigmatizace; některé děti si například poprvé v životě mohly přivést domů na návštěvu kamarády, nebo spolužáky ze školy, aniž by se styděly za bydlení v ubytovně.

Na konferenci budou o svých zkušenostech hovořit zástupci dvou ostravských obvodů. Nejvíce nových domácností se zabydlelo v Ostravě-Jihu, více jak 80 procent si bydlení udrželo. V části domácností se však vyskytly problémy, které se dařilo řešit s různou mírou úspěšnosti. Týkaly se například dluhů nebo stížností sousedů. Ve Vítkovicích si domácnosti udržely nové bydlení v necelých 70 procentech případů. Přestože ve třech domácnostech bylo nutné řešit dokonce poničené vybavení, hodnotí nakonec obvod přes úvodní obavy spolupráci jako úspěšnou.

Jak také zazní na konferenci, s očekáváním vstupuje do projektu Hrabová, Radvanice a Bartovice. Městský obvod Hrabová se zapojí dvěma obecními byty, Radvanice a Bartovice celkem pěti. S novými obyvateli sociálních bytů, které dají obvody k dispozici, budou spolupracovat sociální pracovníci magistrátu. Zástupci obvodů se budou podílet na výběru domácností a na činnosti pracovní skupiny sociálního bydlení.

Na konferenci také zazní opatření, která se osvědčují v prevenci ztráty bydlení v obecním bytovém fondu. Patří mezi ně například nastavení systému včasné identifikace vzniku dluhu a pomoc při řešení této situace. Zásadní roli hrají sociální pracovnice spolupracující s domácnostmi. Vyjednávají s institucemi, tedy hlavně s obvody a Úřadem práce ČR, zajišťují dávky hmotné nouze, sociální dávky či invalidní důchody, pomáhají řešit dluhy a exekuce i hledat zaměstnání.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…