Ostrava: O finance na obnovu památek a sakrálních staveb lze žádat i příští rok

21.11.2022 10:11 | Tisková zpráva

Až 1,5 milionu korun mohou získat k obnově významných ostravských městských staveb jejich vlastníci a až 500 tisíc k obnově sakrálních památek ve městě. Ostrava podpoří rekonstrukce a mnohdy i záchranu významných staveb též v roce 2023.

Ostrava: O finance na obnovu památek a sakrálních staveb lze žádat i příští rok
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Město v rámci tradičního programu vyčlenilo k údržbě, opravám, restaurování kulturních památek, významných městských i sakrální staveb na území Ostravy 5,5 milionů korun. „Dotační program vyhlašujeme již po třinácté. Díky odpovědnému přístupů vlastníků objektů i finanční podpoře města Ostrava tak bylo obnoveno již na 200 významných staveb ve městě. Lhůta pro předložení žádostí je nyní stanovena od 2. ledna 2023 do 12 hodin 20. února 2023. Realizace jednotlivých projektů pak musí proběhnout v období od 1. ledna 2023 do 30. června 2024,“ konstatovala náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Pro zájemce jsou připraveny dvě výzvy Programu na zachování a obnovu kulturních památek a významných městských staveb. Město přispěje jednak na obnovu městských domů a industriálního dědictví, dále pak na obnovu staveb sakrálních. Příspěvek města je k obnově sakrálních staveb stanoven ve výši od 50 tisíc korun do výše 500 tisíc korun na jeden projekt. Na obnovu městských staveb a industriálního dědictví mohou vlastníci objektu získat podporu ve výši od 50 tisíc do 1,5 milionů korun.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Dotace v obou případech může činit maximálně polovinu přímých nákladů, zbylé náklady hradí majitel stavby. Zájemci naleznou detailní informace k programu na webu města, zde: dotace/památky. Žádosti podávají zájemci v elektronické podobě a následně listinné podobě nebo prostřednictvím datových schránek. Jednotlivé projekty jsou posuzovány podle jejich společenského významu renovovaného objektu, zároveň však stavu jeho ohrožení či dostupnosti široké veřejnosti. O schválení, resp. neschválení, jednotlivých žádostí rozhodnou orgány města do konce června 2023.

Tradiční podpora města napomáhá vlastníkům výjimečných památek, městských staveb často k jejich záchraně již od roku 2009. Finance města přispějí k obnovám významných kulturních památek nejen v památkových zónách města. V letošním roce schválilo zastupitelstvo města podporu 12 projektů za více než sedm milionů korun. Obnovovány jsou domy v městských památkových zónách v Porubě, Moravské Ostravě a Vítkovicích.

Díky dotacím bude opraven interiér a vymalován kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie v Ostravě-Přívozu, pokračuje restaurování dalšího vitrážového okna kostela sv. Anny v Ostravě-Polance a započala záchrana střechy lodi kostela sv. Pavla v Ostravě-Vítkovicích atd. Z předchozích ročníků byly letos ukončeny obnovy domů tzv. Štítové kolonie ve Vítkovicích, objekt Hudebního světa na nábřeží Ostravice, oprav se dočkaly dvě fasády domů v Ostravě-Přívozu, renovovány jsou dveře a okna objektu U-Haus, restaurován byl figurální reliéf „Kosmický věk“ na fasádě domu na Alšově náměstí a mnohé další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…