Ostrava: Peníze na ozdravné pobyty ještě jsou

29.05.2015 12:25 | Zprávy

Asi šest stovek žáků ostravských škol by ještě mohlo v době od listopadu 2015 do dubna 2016 vyjet za zdravím do přírody s podporou městského Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší. Celkem by tak na ozdravné pobyty vyrazilo zhruba 3800 školáků. Informoval o tom primátor města Tomáš Macura.

Ostrava: Peníze na ozdravné pobyty ještě jsou
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Městský Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší vznikl v roce 2010. V sezóně 2014/2015 v něm bylo něco málo přes 8 milionů korun, školy ale předložily 33 žádostí v celkovém finančním objemu 17 424 tisíc korun. Žádosti proto musely být kráceny a vyjet mimo město na čerstvý vzduch mohlo celkem 1791 dětí z 33 škol.

Pro období 2015/2016 město svůj příspěvek zdvojnásobilo a spolu s dvoumilionovým darem společnosti ArcelorMittal se ve fondu nashromáždilo téměř 17 380 tisíc korun. Ve stanoveném termínu do 25. května fond ale obdržel 29 žádostí na ozdravné pobyty pro asi 3200 žáků v celkovém objemu 14 609 tisíc korun, což znamená, že v něm pro nejbližší sezonu zůstává ještě 2 771 tisíc korun. Právě tyto peníze by při stanovených podmínkách umožnily vyjet za zdravějším vzduchem ještě zhruba šesti stům žáků.

„Budeme iniciovat změnu pravidel fondu tak, aby bylo vypsáno druhé kolo a byly vyčerpány všechny finanční prostředky, které v něm pro tuto sezónu máme,“ nastínil další postup města primátor Tomáš Macura.

A jaké jsou podmínky využití peněz z Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší?

Maximální výše podpory na jednoho žáka činí 4500 Kč. Ozdravný pobyt v období od 1. 11. 2015 do 30. 4. 2016 musí být minimálně čtrnáctidenní a musí se konat v oblasti, která není zasažena smogovou situací. Z dotace lze kromě ubytování, stravování a dopravy hradit doprovodný program ozdravného charakteru, například sportovní aktivity v přírodě, saunu, solnou jeskyni, speleoterapii a podobně. Dar společnosti ArcelorMittal Ostrava bude přednostně použit na dotace pro školy z městských obvodů Radvanice a Bartovice a Slezská Ostrava.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Skauti s Fidorkami ztrojnásobili dobročinnou sbírku

10:28 Opava: Skauti s Fidorkami ztrojnásobili dobročinnou sbírku

Pod mottem Slavíme a pomáháme, přidejte se! se ve dnech 24. a 25. května v rámci festivalu Opava sla…