Ostrava: Pravěký artefakt nevyčíslitelné hodnoty našli archeologové v Hošťálkovicích

09.05.2023 7:17 | Tisková zpráva

Takřečená střecha Ostravy, tedy městský obvod Hošťálkovice, vydala naprosto jedinečný historický nález. Archeologové Moravského zemského muzea v Brně objevili na tamním Hladovém vrchu 15 000 let starý valoun se zobrazením mamuta a koně. Podle naleziště může unikát získat název Hladový mamut.

Ostrava: Pravěký artefakt nevyčíslitelné hodnoty našli archeologové v Hošťálkovicích
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Říční valoun, zobrazující pravěké tvory, má velikost 7,5 krát 5 krát 2 centimetry a jeho historickou cenu nelze vyčíslit. Podle vyjádření samotných archeologů byl artefakt tohoto typu na českém území naposledy objeven před 60 lety. „Jde o výjimečný předmět, který najde své výsostné místo v archeologické historii našich zemí,“ neskrýval generální ředitel Moravského zemského muzea (MZM) Jiří Mitáček nadšení z objevu.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28099 lidí

Jeho kolegyně, archeoložka Zdeňka Nerudová pak vylíčila příběh nálezu: „Původně jsme pátrali po osídlení po lovcích mamutů, o kterých víme, že na hošťálkovickém vrchu nesporně byli. Zvířecí kosti jsme nenašli, avšak toto zjištění z mladší doby Magdalénu je rovněž zcela unikátní, protože osídlení v té době bylo především v jeskyních, tedy v Moravském krasu. V Ostravě se tak odhalila jedna z mála dalších lokalit pod širým nebem vůbec."

Na hošťálkovický Hladový vrch se valoun s rytinou nejspíše dostal právě zásluhou pravěkých lovců, kteří ho sem pravděpodobně donesli z oblasti okolo řeky Odry nebo Opavy. Nález potěšil rovněž starostu obce Jiřího Jurečku: „Konečně se Hošťálkovice dostanou na mapu a do učebnic dějepisu!“ Tím připomenul, že Hladový mamut se může stát pro Ostravu podobným symbolem , jakým je legendární Landecká venuše.

Objev takto unikátní rytiny je poněkud překvapivý. Odborníci se totiž obávali, že cenné pozůstatky pravěké minulosti padly za oběť těžbě lomu, který se dříve na Hladovém vrchu nacházel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.