Ostrava: Přestavba městských jatek získala dva „památkářské Oscary"

04.12.2023 22:09 | Tisková zpráva

V prostorách Nové scény Národního divadla byly vyhlášeny výsledky 10. ročníku Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Dvě prestižní ceny památkové péče míří do Ostravy, a to za konverzí historických městských jatek do podoby sídla galerie současného umění PLATO.

Ostrava: Přestavba městských jatek získala dva „památkářské Oscary"
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Rekonstrukce budovy bývalých jatek se stala vítězem v kategorii Památková konverze a získala také Cenu generální ředitelky NPÚ, která je udělována napříč všemi kategoriemi. Historický areál městských jatek z 80. let 19. století představuje v centru Moravské Ostravy ojediněle dochovaný industriální celek.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57734 lidí

Jatka byla v provozu až do roku 1965, pak začala postupně chátrat. Roku 2016 se městu Ostrava podařilo areál jatek odkoupit a nalézt jeho nové využití. Konverze v tomto měřítku a pro potřeby galerie je pak ojedinělá i ve středoevropském kontextu a posiluje prestiž Ostravy jako důležitého bodu na mapě kulturních center Evropy.

Tvůrcem návrhu celého projektu je studio KWK Promes, v jehož čele stojí polský architekt Robert Konieczny. Ten je považován za průkopníka tzv. moving architecture, tedy stylu, umožňujícího větší prostupnost a variabilitu objektu ve vztahu k jeho návštěvníkovi či obyvateli.

Cena Patrimonium pro futuro, kterou Národní památkový ústav vyhlašuje jako příspěvková organizace Ministerstva kultury pověřená záchranou a rozvíjením hodnot památkového fondu na území České republiky, hodnotí pozitivní a úspěšné počiny v oblasti památkové péče dokončené v předešlém roce. Je vyhlašována od roku 2014 a během deseti ročníků bylo předáno celkem 88 ocenění.

Letošní slavnostní vyhlášení přenášela v přímém přenosu Česká televize na svém kanále ČT Art.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

13:05 Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

V souvislosti s novou legislativou, a s tím souvisejícím nárůstem zaměstnanců městského úřadu, je tř…