Ostrava: Projekt Sociální inkluze Ostrava odstartoval naostro

14.02.2013 9:47

Rok po úvodní konferenci dlouhodobého programu Sociální inkluze Ostrava (SIO) se v Radnici města Ostravy konala 11. února 2013 konference druhá jako ostrý start tohoto programu, jehož cílem je zkvalitnit vzájemné soužití všech obyvatel města. V podmínkách Ostravy se jedná především o práci s převážně obyvateli takzvaných vyloučených lokalit. Ostrému startu předcházel rok intenzívních příprav ze strany mnoha subjektů.

Ostrava: Projekt Sociální inkluze Ostrava odstartoval naostro
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Na konferenci, které se zúčastnil primátor města Petr Kajnar, náměstek primátora pro sociální práci Martin Štěpánek a zástupci městských obvodů, sociálních odborů, neziskových organizací i dalších partnerů Programu, byly také prvním čtyřem vybraným rodinám slavnostně předány klíče od bytů.

Program Sociální inkluze Ostrava je rozvržen a etapizován do roku 2020. Obsahuje 12 integrovaných projektů, které provázaně pokrývají všechny cílové oblasti.  Nositelé jej stavějí na třech základních pilířích, kterými jsou zaměstnanost, vzdělání a bydlení

„Hlavní devizou zatím v České republice ojedinělého projektu je komplexnost pojednání této problematiky. Současně řeší jak vzdělání dětí, práci pro dospělé, tak volný čas i bydlení. Úspěšnost projektu vidím také v jeho dlouhodobosti. Podle dosavadních zkušeností jen při systematické a mnoho let trvající práci řady subjektů může přinést trvalý efekt,“ řekl primátor Ostravy Petr Kajnar.

Partnery dlouhodobé spolupráce na projektu jsou neziskové organizace, městské obvody, městská i republiková policie, soukromý sektor, státní zastupitelství i Úřad vlády ČR. Rodiny do programu navrhují městské obvody a neziskové organizace, které se stávají patrony rodin a zároveň garanty toho, že rodiny budou plnit povinnosti, které jim ze zařazení do programu vyplývají, například docházku dětí do školy, jejich očkování, aktivní zájem o zaměstnání a podobně.

V první fázi jsou do programu zařazeny čtyři rodiny, čítající celkem 8 dospělých a 6 dětí:

  • · V městském obvodě Moravská Ostrava a Přívoz byl byt na Hlučínské 64 přidělen rodině Jana Kotlára. Rodinu doporučily městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz a Armáda spásy.
  • · V městském obvodě Vítkovice byly přiděleny dva byty. Byt na Tavičské 34/1 byl přidělen rodině Vojtěcha Dudy. Rodinu doporučili městský obvod Vítkovice a CENTROM;  byt na Sirotčí 43/10 byl přidělen Nikole Dirové a Juanu Loresovi. Rodinu doporučili městský obvod Vítkovice a CENTROM.
  • · V městském obvodě Radvanice a Bartovice byl byt na Pátově 656/4  přidělen rodině Jana Leška. Rodinu doporučil CENTROM Radvanice.  

V posledních týdnech byly rodinám nabídnuty pracovní kurzy, zaměřené například na získání dovedností v oblasti drobných bytových oprav. Na úpravě některých bytů se jejich noví obyvatelé sami podíleli.

 „Věřím, že jsme společně připravili start našeho programu se zodpovědností tak, aby už první kroky vedly k postupnému cíli, kterým je především řešení romské problematiky a problematiky dalších obyvatel ohrožených sociálním vyloučením. Program by měl pomoci nejen Ostravě, ale také se stát platformou pro širší mezinárodní spolupráci při řešení této problematiky,” řekl náměstek primátora Martin Štěpánek.  „Půjde o dlouhodobý proces, ale věřím, že společně s partnery programu můžeme dosáhnout úspěchu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…