Ostrava: Výstava ukáže všechny soutěžní návrhy nové koncertní haly

29.09.2019 19:27

Výstava s názvem Koncertní síň pro Ostravu představí výsledky jedné z nejvýznamnějších architektonických soutěží v historii města. Slavnostně bude zahájena ve středu 2. října v 18 hodin na piazzettě u zastávky Elektra na Nádražní ulici. Poté bude výstava přístupná veřejnosti každý pracovní den až do 1. listopadu v budově bývalého Galexu.

Ostrava: Výstava ukáže všechny soutěžní návrhy nové koncertní haly
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Podrobné informace k architektonické soutěži i k budoucnosti koncertní haly odprezentují ostravský primátor Tomáš Macura, ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla, autor výstavy Tomáš Čech a Ondřej Vysloužil, ředitel Městského ateliéru prostorového plánování a architektury MAPPA, který výstavu zorganizoval. V programu vernisáže vystoupí hudebníci Janáčkovy filharmonie Ostrava s úvodními fanfárami Janáčkovy Sinfonietty a Tak pravil Zarathustra od Richarda Strausse.

Vedle vítězného návrhu uznávaného studia newyorského architekta Stevena Holla přiblíží expozice také další zaslané návrhy. Součástí výstavy budou videa s názory významných hudebníků, architektů a dalších osobností, kteří se vyjadřují k vizi koncertní haly, a také modelu vítězného návrhu. Pro dotvoření atmosféry bude vystaven i historický mobiliář Domu kultury města Ostravy.

Kombinovanou dvoukolovou mezinárodní architektonicko-urbanistickou soutěž na koncertní halu zahájilo město vloni v srpnu. Vítězem se stalo studio Steven Holl Architects z New Yorku s Architecture Acts z Prahy, které už v současnosti na základě smlouvy s městem zpracovává projektovou dokumentaci. Letos v létě, tedy necelý rok od vyhlášení soutěže, návrh vybrala porota složená z renomovaných architektů, přizvaných odborníků a zástupců města.

„Ostravané i návštěvníci města jistě ocení možnost seznámit se podrobně s vítězným návrhem, ale i s představami dalších uznávaných architektů. Osobně jsem vnímal celý příběh významné architektonické soutěže jako velmi silný a věřím, že ho výstava alespoň částečně zprostředkuje široké veřejnosti. Pro Ostravu je skvělou zprávou, že autorem návrhu je studio Steven Holl Architects z New Yorku ve spolupráci s pražskými Architecture Acts. Právě americkému studiu, které má na svém kontě řadu realizací špičkové světové úrovně, se nejlépe podařilo propojit stávající kulturní dům s novou koncertní halou. Vítězný koncept přináší nejen originální architekturu, ale také velmi zajímavé, byť náročné technické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí, má dlouhodobou udržitelnost a nabízí nízké provozní náklady," řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Výstava se bude konat v budově bývalého Galexu na nároží ulic Nádražní a Hollarova. Prostor bude od 3. října do 1. listopadu přístupný každý všední den od 14 do 18 hodin. Zájemci budou mít možnost seznámit se se všemi návrhy, které zkušení architekti z prestižních světových studií do soutěže odeslali. Vedle Steven Holl Architects to dále byli Konior Studio; Henning Larsen Architects; Architecture Studio z Paříže; Nieto Sobejano Arquitectos z Berlína a také Van Dongen – Koschuch Architects and Planners z Amsterdamu. Vstup na výstavu je zdarma.

„Rekapitulujeme architektonickou soutěž, která hledala podobu budoucího sídla Janáčkovy filharmonie. Pro pochopení návrhů je však důležitá prezentace nejen jich samotných, ale i kontextu - příběhu. Proto je věnována pozornost Domu kultury, který je výchozím bodem architektonického řešení, proto jsou dokumentovány snahy o jeho přístavbu nebo samostatné vybudování koncertní síně, proto je různými zástupci odborného a politického světa vysvětlováno, jaká by koncertní síň pro 21. století měla být. Přestože soutěž jako taková probíhala anonymně, nyní má rovněž smysl představit, kdo jsou autoři vítězného návrhu a jakou profesní zkušenost mohou Ostravě přinést. Rádi bychom, aby návštěvníci odcházeli s pocitem porozumění, proč má mít Ostrava důstojný hudební stánek, s vysvětlením, jak si jej představuje, a ujištěním, jak tato očekávání vítězný návrh plní," dodal autor výstavy, architekt Tomáš Čech.

Koncertní hala podle vítězného návrhu by se měla začít stavět v roce 2022. Náklady na realizaci v lokalitě Domu kultury města Ostravy se odhadují na 1,5 miliardy korun bez DPH.

„Ostrava vybudováním nového koncertního sálu posílí svou pozici kulturního centra a zařadí se po bok významným metropolím, které už svou koncertní halu mají. Ty se špičkovou architekturou a akustikou jsou vždy impulzem nejen pro rozvoj kultury a vzdělanosti v daném místě, ale také magnetem pro rozvoj turistického ruchu," uvedl při vyhlášení vítězného návrhu primátor Tomáš Macura.

Ostrava o výstavbu důstojné koncertní haly s perfektní akustikou, dostatečným místem pro posluchače a zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava usilovala desítky let. Kulturní dům, který byl vybudován v letech 1956 až 1961 v duchu moderního klasicizmu, tuto funkci plnohodnotně neplní a již mnoho let se potýká s problémem smysluplného využití a zapojení do současného kulturního života města.

Vítězný návrh amerického studia Steven Holl Architects z New Yorku.

K financování přípravy a realizace této investičně náročné stavby má město speciální účelový fond. Prozatím do něj vložilo z městského rozpočtu částku 250 milionů korun a další peníze budou přibývat. Podepsáním Memoranda o spolupráci se už v roce 2018 k podpoře projektu částkou 600 milionů korun zavázal i český stát, zastoupený Ministerstvem kultury České republiky, a také Moravskoslezský kraj, který přislíbil 300 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …