Ostrava: Začala Tříkralová sbírka

06.01.2015 17:12

Tři králové se v pondělí 5. ledna objevili i na magistrátu.

Ostrava: Začala Tříkralová sbírka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Ostravu

Převtělili se v ně organizátoři Tříkrálové sbírky – ředitel Charity ČR a Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo, ředitel Charity Ostrava Martin Pražák a vedoucí Charitního domu sv. Alžběty Jindřich Čáp. Přijali je primátor Tomáš Macura a postupně jeho náměstci.

S přáním štěstí, zdraví a pokoje do nového roku budou až do 14. ledna přicházet do ostravských domácností Tři králové v rámci tradiční celorepublikové veřejné sbírky pořádané již popatnácté Charitou Česká republika. Přinášejí dary v podobě tříkrálových kalendářů a cukru jako poděkování za podporu pro lidi v nouzi.

V Ostravě a okolí jsou realizátory Tříkrálové sbírky Charita Ostrava a Charita sv. Alexandra. Prostředky darované do tříkrálových kasiček budou využity na podporu seniorů, lidí bez přístřeší, lidí se zdravotním postižením, klientů mobilního hospice a na přímou humanitární pomoc lidem v nouzi, kterým charita nabízí sociální a zdravotní služby. Při loňské sbírce shromáždili Ostravané na jejich podporu více než 1474 tisíc korun.

Poznávacím znamením Tříkrálové sbírky jsou koledníci odění do kostýmů tří králů. Celkem jich v tří- nebo čtyřčlenných skupinkách koleduje asi dvanáct set. Skupiny jsou vybaveny plastovými pokladničkami zapečetěnými ostravským magistrátem a označenými červenobílým logem Charity Česká republika. Vedoucí skupinky je vždy starší patnácti let a má u sebe průkazku opravňující ke sbírce s osobními údaji, které se musí shodovat s  údaji v jeho průkazu totožnosti.

Do Tříkrálové sbírky se mohou dárci zapojit také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným jde 28,50 Kč) nebo převodem na účet 66008822/0800, variabilní symbol 777.

Rozdělení výtěžku sbírky se řídí jednotnými, celostátně platnými pravidly. 65 % se vrací zpět do míst, kde byly peníze vykoledovány, 15 % podpoří projekty diecézních charit, 10 % putuje na podporu charitních projektů v zahraničí, 5 % jde na podporu projektů Charity ČR a zbylých 5 % je určeno na režii sbírky.

Prostředky získané v rámci Tříkrálové sbírky 2015 Charitou Ostrava a ostravskou Charitou sv. Alexandra budou využity na:

• podporu lidí v závěrečném stádiu života v Mobilním hospici sv. Kryštofa
• podporu seniorů v pečovatelské službě Matky Terezy
• podporu lidí bez domova v azylovém domě a noclehárně sv. Františka
• podporu matek s dětmi v tísni v azylovém domě sv. Zdislavy
• podporu seniorů a lidí bez domova (nákup materiálu pro aktivizační terapie)
• přímou humanitární pomoc lidem v obtížné životní situaci
• dofinancování rekonstrukce prostor pro sociální rehabilitaci lidí ohrožených sociálním vyloučením
• pořízení vybavení startovacích bytů pro lidi bez domova v charitním středisku sv. Lucie
• rozvoj chráněných dílen Charity sv. Alexandra
• podporu chráněného bydlení Charity sv. Alexandra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…