Ostrov: Ukládání pneumatik ve sběrném dvoře je zdarma

26.10.2022 15:03 | Tisková zpráva

Pneumatika není komunální odpad a její likvidaci platí občan již v ceně zakoupeného produktu. Proto je žádoucí, aby pneumatika byla co nejkratší cestou vrácena zpět výrobci.

Ostrov: Ukládání pneumatik ve sběrném dvoře je zdarma
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Použité pneumatiky lze opakovaně použít pro výrobu nových pneumatik nebo dalších výrobků a jsou tak důležitou součástí oběhového hospodářství. 

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Díky legislativním změnám v odpadovém hospodářství mohl provozovatel sběrného dvora uzavřít smlouvu s firmou GREEN Logistics CZ s.r.o. a zřídit na sběrném dvoře místo se zpětným odběrem pneumatik. Společnost GREEN Logistics CZ s.r.o. je provozovatelem míst zpětného odběru pneumatik, na kterých může konečný uživatel bezplatně odevzdat odpadní pneumatiky bez ohledu na výrobní značku či na datum jejich uvedení na trh, bez vazby na koupi nové pneumatiky a bez nároku na úplatu za tento odběr.

To znamená, že od 1.11.2022, končí pro občany dřívější omezení v množství odevzdaných pneumatik na SD Ostrov, kdy se za devátou a další pneumatiku muselo platit. Nadále však platí, že je potřeba odevzdat pneumatiku bez disku.

Provozovatel místa zpětného odběru může odmítnout převzít ke zpětnému odběru pneumatiku v následujících případech:

z důvodu kontaminace nebo závažného poškození pneumatika ohrožuje zdraví osob, které zpětný odběr provádějí, nebo pokud obsahuje případný odpad,

jestliže vzhledem k množství a typu pneumatik či jiným okolnostem lze mít důvodné pochybnosti, že se nejedná o pneumatiky od konečného uživatele (např. pneuservis/autoservis),

pokud předávané množství přesahuje okamžitou kapacitu místa zpětného odběru (můžete odevzdat až bude opět volná kapacita).

BUĎTE ZODPOVĚDNÍ, POMOŽTE ZVÝŠIT ÚČINNOST ZPĚTNÉHO ODBĚRU. NOSTE ODPADNÍ PNEUMATIKY NA MÍSTA ZPĚTNÉHO ODBĚRU. DO LESA, DO ŘEKY, NA LOUKU ANI DO PŘÍKOPU ČI KE KONTEJNERŮM NA ODPAD ODPADNÍ PNEUMATIKY NEPATŘÍ!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…