Otrokovice: Gymnázium se neruší. Nic podobného není a nebylo v plánu

16.12.2011 17:20

Situace, která vznikla kolem údajného rušení gymnázia v Otrokovicích, je výsledkem dlouhé řady nedorozumění, fám a špatné komunikace. Musím se pozastavit nad smutnou úlohou, kterou v celé věci sehrál pan Mišák, jednak v roli otrokovického zastupitele, jednak i v roli hejtmana Zlínského kraje, říká František Hubáček, člen Výboru pro školství Zastupitelstva Zlínského kraje.

Otrokovice: Gymnázium se neruší. Nic podobného není a nebylo v plánu
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Jsem členem výboru pro školství při krajském zastupitelstvu a tak vím, že problém rušení otrokovického gymnázia jsme nikdy neřešili, ba dokonce ani o takové možnosti nebyla nikdy řeč. Stejně dobře to ví i pan hejtman Mišák. Mohl tedy od samého počátku na Zastupitelstvu města Otrokovice uvést na pravou míru fámy a dohady, které kolem gymnázia vznikly. Neučinil tak a dnes sklízíme výsledky této jeho nedůslednosti. Teprve nyní, kdy došlo k tomu, že se věci chopila rozzlobená veřejnost, najednou vyvíjí velkou aktivitu, vydává tisková prohlášení a obviňuje radního pro školství Slováka, že za nastalou situaci může on. Ten se přitom provinil jen tím, že dlouhodobě mluví o optimalizaci krajského školství, kterému se, ať chceme nebo ne, v důsledku demografického vývoje stejně nevyhneme. Nikdy, a to zdůrazňuji, radní Slovák nemluvil o rušení gymnázia v Otrokovicích.

Ale to zdaleka není vše. Dalo by se totiž dokonce mluvit o jakési politické schizofrenii pana Mišáka. Nebo přinejmenším o nezájmu o své voliče a o neznalosti problémů města, v němž působí jako zastupitel. Jak jinak si totiž vysvětlit jeho počínání, kdy na jedné straně jako hejtman vystupuje za kraj proti převedení zřizovatelské funkce pro gymnázium z kraje na město, na straně druhé jako otrokovický zastupitel hlasuje pro to, aby město o převod gymnázia kraj požádalo. Tedy aspoň při prvním hlasování v únoru, při druhém hlasování v září se již takticky zdržel hlasování. Vše pak vyvrcholilo na prosincovém zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje, kdy na jedné straně přišli studenti gymnázia, ale na straně druhé zde chyběli hlavní představitelé města včetně ředitele gymnázia. Myslím, že to byl právě ten moment, kde si mohli všichni tento problém vyříkat, jak se říká z očí do očí. 

K záměru města Otrokovice převzít gymnázium na svá bedra mohu říci jen to, že si jako starosta Luhačovic nedovedu představit, že bych s takovým nápadem přišel na zastupitelstvo. Kromě toho, že je to naprosto nestandardní, je to i velká zátěž pro městský rozpočet do budoucna. Školství je už nyní pro obecní kasu velkou položkou a další dobrovolné navyšování této částky, když to není nutné, je krokem, na který jen doplatí všechny základní školy, které město zřizuje.

Volám proto všechny zúčastněné strany k rozumu. Gymnázium v Otrokovicích kraj rušit nechce (alespoň já o tom nevím) a převádět je na město je zbytečné a v budoucnu to přinese jen problémy. Proč také rozpoutávat vášně ve školství v kraji, když můžeme být hrdí na to, že v celostátním porovnání výsledků maturit naše střední školy dopadly nejlépe z celé republiky.

Proto se domnívám, že závěrečné rozhodnutí zastupitelů Zlínského kraje ponechat gymnázium pod krajem je vítězstvím pro obě strany.

František Hubáček

člen Výboru pro školství Zastupitelstva Zlínského kraje

a starosta Luhačovic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: otrokovice.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…