Otrokovice: Opravami památek zůstane zachován odkaz předků

28.05.2013 10:13

Genius loci – duch místa je v dnešních městech a obcích stále méně patrný. Revitalizované domy mění fasády i okna, ztrácejí se prvky typické pro daný region. Jednou z mála možností, jak zachovat odkaz našich předků budoucím generacím je ochrana památek, ať už jde o drobné stavby božích muk, kamenných křížů, sloupů s výjevy svatých, či významnější kaple a kostely.

Otrokovice: Opravami památek zůstane zachován odkaz předků
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Ochrana kulturního dědictví spadá do činností městem Otrokovice zřizované Komise státní památkové péče pro správní obvod Otrokovicko. Ta pravidelně navštěvuje sakrálních stavby, posuzuje je a následně doporučuje přidělování finanční podpory. „Při výjezdním zasedání komise jsme se seznámili s kulturními a sakrálními památkami na území našeho správního obvodu, které mají historickou hodnotu. V Tlumačově jsme se zastavili u Sloupu se sochou Nejsvětější Trojice, Sochy sv. Jana Nepomuckého a kříže u hřebčince. V Pohořelicích jsme navštívili farní kostel i boží muka. Zvýšenou pozornost jsme věnovali Kostelu sv. Jiljí, k jehož obnově jsme v řádech statisíců korun finančně přispěli již v minulých letech. Kromě investovaných peněz, je zde vidět také velké úsilí místních občanů, kteří řadu prací dělají svépomocí. V Otrokovicích jsme diskutovali s majiteli Společenského domu o budoucnosti této významné památky navržené architektem Karfíkem. Přestože není ve vlastnictví města, máme velký zájem, aby zůstala zachována ve své původní podobě a sloužila pro obyvatele i návštěvníky Otrokovic,“ přiblížil předseda Komise státní památkové péče a místostarosta města Otrokovice Milan Plesar. Památky v obvodu ORP Otrokovice se daří pomocí dotačního programu Ministerstva kultury udržovat v relativně dobrém stavu. Přesto se každým rokem najdou vlastníci ucházející se o podporu, díky které by došlo k revitalizaci historických památných objektů. „Jako Komise státní památkové péče pro správní obvod Otrokovicko můžeme navrhovat, jak peníze přidělené Ministerstvem kultury přerozdělit. Přestože se každým rokem objem poskytovaných finančních prostředků snižuje, i letos budeme chtít přerozdělit dotaci ve výši 66 tisíc korun,“ doplnil Milan Plesar. 
 
„Spolupráce s Památkovým ústavem i Komisí Státní památkové péče pro správní obvod Otrokovicko je velmi dobrá. Pro malé obce je velmi náročné postarat se o své památky, protože naše rozpočty jsou značně omezené. V každém případě je ale nutné peníze do této oblasti investovat a zachovat památky budoucím generacím. Velké poděkování patří občanům, kteří se svépomocí zapojují do obnovy památek a přispívají tak k jejich zachování,“ komentoval starosta obce Pohořelice Jaroslav Němeček. 
 
Ve správním obvodu ORP Otrokovice je hned několik zajímavých památek vybízejících k návštěvě. K těm nejvýznamnějším patří kostel sv. Martina v Tlumačově, který má gotický základ a je vzácný zejména svým gotickým presbytářem se zbytky původní gotické figurální výmalby. Za návštěvu jistě stojí i Kostel sv. Jana Nepomuckého, který je mimořádně kvalitním barokním dílem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: otrokovice.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…