Otrokovice: Pietní akt připomněl 125. výročí narození Jana Antonína Bati

08.03.2023 19:31 | Tisková zpráva

Položením květinových darů a krátkou vzpomínkou si představitelé města připomněli význam Jana Antonína Bati pro Otrokovice. Osobnost, která se významně zasadila o rozvoj města, by dnes oslavila 125. narozeniny. Pietní akt proběhl u nového pomníku v parku před Společenským domem.

Otrokovice: Pietní akt připomněl 125. výročí narození Jana Antonína Bati
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

„Moderní Otrokovice, jak je známe dnes, byly doslova na zelené louce vybudovány firmou Baťa, jejímž byl Jan Antonín po svém tragicky zesnulém nevlastním bratru vlastníkem a šéfem. Zejména v době jeho vedení byla zbudována většina z toho, co je pro dnešní Otrokovice charakteristické,“ zmínila ve svém projevu starostka města Otrokovice Hana Večerková

. Již v roce 1933 ocenilo zásluhy Jana Antonína Bati o rozvoj obce tehdejší vedení čestným občanstvím. Nicméně až v loňském roce se ve městě podařilo vybudovat důstojný pomník, který by tuto výjimečnou osobnost připomínal.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26318 lidí

„Vybudováním pomníku v samém srdci baťovských Otrokovic, v parku mezi bývalými pomocnými závody a Společenským domem, jsme splatili alespoň částečně dějinný dluh, který město vůči svému velkému budovateli mělo. Současně je důstojným doplněním již existujícího pomníku Tomáše Bati,“ připomněla starostka Hana Večerková.

Pietního aktu se zúčastnil i Petr Kopčil zástupce nadačního fondu Jana Antonína Bati.

„Připomínáme si místo a město, které patří k oběma bratrům Baťovým. Co Tomáš v myšlenkách započal, Jan domyslel a dovedl do zdárného konce. Nápady a vize byly Janu vlastní. Troufám si říct, že mnohé z nich jsou právě proto připisovány jeho bratrovi, který je však z logiky věci a dějinných událostí nemohl vykonat. Baťův mrakodrap, Baťův kanál, Baťovy filmové ateliéry a mnohé další projekty. Dnes už tedy částečně víme, čím nás obohatil jeho život a odkaz. Známe jména měst, fabrik, produktů. Ale to není konečná, brzy vám bude představen zatím veřejnosti neotevřený osobní archiv. Za Nadační fond Jana Antonína Bati můžu slíbit, že ještě v letošním roce budete svědky nových odhalení, faktů a poznání,“ zmínil ve svém proslovu Petr Kopčil.

Pietní vzpomínku a význam tohoto dne podtrhli svou přítomností také členové Klubu vojenských výsadkových veteránů plk. Vladimíra Maděry Zlín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …