Pardubice: Bývala ředitelka tehdejšího Kulturního centra musí městu zaplatit

08.04.2023 16:28 | Tisková zpráva

Pardubický magistrát konečně zná výsledky soudního sporu s bývalou ředitelkou tehdejšího Kulturního centra Pardubice (KCP) Markétou Ondrouškovou. Rozhodnutí je konečné, Ondroušková má tak městu zaplatit nejen způsobenou škodu, ale také náklady spojené se soudním řízením. Radnice navíc připravuje návrh na exekuční řízení.

Pardubice: Bývala ředitelka tehdejšího Kulturního centra musí městu zaplatit
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Markéta Ondroušková působila ve funkci ředitelky KCP, dnes již zrušené příspěvkové organizace města, necelý rok, od března do prosince 2016. Řízení organizace však nebylo vůbec vydařené, naopak bylo chaotické, na způsob vedení si tehdy stěžovaly i spolupracující subjekty. „Radnice měla řadu signálů, že Kulturní centrum nefunguje pod vedením Markéty Ondrouškové vůbec dobře. Proto jsme neotáleli a poslali do organizace kontrolní oddělení magistrátu, které naše obavy potvrdilo. Markéta Ondroušková mimo jiné uzavřela naprosto nevýhodnou smlouvu bez výběrového řízení na dobu neurčitou s předpokládanou hodnotou 1,4 milionu korun se společností HANAKO CZ s.r.o. na monitoring dotačních příležitostí s vysokým paušálem 30 000 korun bez DPH měsíčně, bez ohledu na skutečně provedené práce, jejich kvalitu či konkrétní rozsah. Byl to takový, lidově řečeno, tunel. Pokud bychom tehdy nezareagovali, byla by škoda, kterou potvrdil Nejvyšší soud České republiky, jenž v plném rozsahu odmítl dovolání paní Ondrouškové, mnohem vyšší,“ informuje náměstek primátora Jakub Rychtecký, který měl v době působení Ondrouškové v KCP v gesci právě kulturu a cestovní ruch. Radnice přitom žalobu na bývalou ředitelku podala v červenci 2018 a po necelých pěti letech konečně zná výsledek.

Rozhodnutí soudu je finální. Ondroušková tak nyní musí městu nahradit vzniklou škodu a také zaplatit náklady na řízení před soudy včetně odvolacího řízení. „Celková částka se tak i s úroky vyšplhala na více než 311 tisíc korun a každým dnem se díky úrokům z prodlení navyšuje. Dosud jsme od paní Ondrouškové úhradu neobdrželi, proto je ze strany města připravován návrh na zahájení exekučního řízení,“ konstatuje a shrnuje závěry náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že město vyžaduje zodpovědné hospodaření s veřejnými prostředky.

Co se bývalé organizace KCP týče, zastupitelé v roce 2017 podpořili restrukturalizaci organizování kultury ve městě a KCP zrušili. Jeho původní agendu dnes samostatně vykonává mimo jiné Centrum pro otevřenou kulturu, pod které patří Divadlo 29 a Galerie města Pardubic. Zelenou bránu provozuje Turistické informační centrum Pardubice, objekt Kulturního domu Hronovická dnes spravuje Dům dětí a mládeže Alfa a Kulturní dům Dubina má pro změnu pod správou Dům dětí a mládeže Beta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…