Pardubice: Den památek přilákal tisíce návštěvníků

24.09.2019 13:59

Osmnáctý ročník Dnů evropského dědictví (EHD) přilákal na pardubické pamětihodnosti během dvou dnů zhruba 5000 návštěvníků. V návštěvnosti stále vede pardubický zámek, který i přesto, že prochází rekonstrukcí, navštívilo přes tisíc návštěvníků. Za „skokana roku“ by mohla být označena pardubická radnice. Tu během jediného odpoledne navštívilo 420 lidí.

Pardubice: Den památek přilákal tisíce návštěvníků
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„O prohlídku radnice, která se veřejnosti představila poprvé po právě dokončené rekonstrukci, byl ohromný zájem. Naši průvodci se během odpoledne ani na chvilku nezastavili. Velký zájem byl i o návštěvu Larischovy vily, kam během jediného dne přišlo 450 návštěvníků,“ řekla organizátorka této celoevropské kulturně poznávací akce v Pardubicích Jana Fiedlerová z oddělení kultury pardubického magistrátu.

V Pardubicích se letos během druhého zářiového víkendu otevřelo návštěvníkům, většinou zcela bezplatně, dvacet zajímavých, a často jen zřídka přístupných míst. Vedle památek, včetně pěti kostelů, to byly například zákulisí městského divadla, okresní archiv, krajská knihovna či pardubický pivovar. Potvrdil se také stabilní zájem o procházky městem za doprovodu znalců pardubické historie, na něž se vydalo na 200 lidí.

Dny evropského dědictví jsou celoevropskou kulturně poznávací a výchovnou akcí. V České republice se konají už od roku 1991, kdy se vždy v první polovině září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Pardubice se k této akci poprvé připojily v roce 2002.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…