Pardubice: Kontaktní místo poradilo už 800 podnikatelům

26.04.2013 19:29

Jednotné kontaktní místo, které pomáhá nejen stávajícím podnikatelům, ale i zájemcům o podnikání a dalším klientům, funguje již čtvrtým rokem na pardubickém obecním živnostenském úřadu. Za tu dobu poradilo 838 klientům.

Pardubice: Kontaktní místo poradilo už 800 podnikatelům
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Na Jednotné kontaktní místo (JKM) se obracejí podniktelé, kteří hodlají poskytovat služby v některém z členských států Evropské unie trvale, tj. usadit se a zřídit si tam povolení k podnikání, za podmínek stanovených příslušným státem unie. „Naše Jednotné kontaktní místo zodpovědělo k této problematice celkem 198 dotazů.   Dalšími klienty jsou ti, kteří do zemí  EU hodlají poskytovat službu formou takzvaného přeshraničního poskytování služeb, tedy nadále podnikají v ČR a příležitostně zhotoví zakázku v jiném členském státě EU. K přeshraničnímu poskytování služeb obdrželo JKM od klientů celkem 342 dotazů,“ řekla Jaroslava Růžková, vedoucí oddělení registrace pardubického obecního živnostenského úřadu.

Zatímco v prvních letech činnosti kontaktního místa se dotazy týkaly především podmínek podnikání v EU, například jaké povolení je nutné získat, jaké doklady předložit, jaký úřad v cizině navštívit, kde platit daně a zdravotní a sociální pojištění a podobně, v poslední době přibývá dotazů, za jakých podmínek lze získat oprávnění k podnikání v České republice, a to k činnostem, které nejsou živnostmi.  Těchto dotazů již pracovnice JKM zodpověděly 205. Nejčastěji   se  klienti dotazovali na splnění podmínek k poskytování zdravotních služeb, provozování soukromých mateřských škol, podnikání v sociálních službách, podnikání podle energetického zákona, prodeji přebytků energie z fotovoltaických článků – solárních panelů, ale také na podnikání výkonných umělců, například hudebníků a malířů. 

Kromě informací o podnikání může JKM pomoci a poskytnout informace  občanům - spotřebitelům, kteří řeší problémy a spory s obchodníky a poskytovateli služeb v ČR i v EU a předat  jim kontakty na příslušné instituce či sdružení, které se řešením takových problémů zabývají.

JKM Pardubice sídlí na Obecním živnostenském úřadu Magistrátu města Pardubic, Gorkého ulice 489, 530 02 Pardubice, e-mail jkm@mmp.cz, telefonická linka JKM 466 859 398, kontaktní osoby: Ing. Jana Syrůčková, mgr. Lada Novotná. Služby kontaktního místa jsou bezplatné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…