Pardubice: Město odmítá kritiku, po nehodě postupovalo správně

24.08.2012 15:10

Některá média kritizovala město za jeho přístup k úterní havárii v Synthesii, za špatnou informovanost, za bezradnost obyvatel i za jednání s představiteli společnosti. Město jednoznačně odmítá nařčení, že při havárii v Synthesii nepostupovalo správně.

Pardubice: Město odmítá kritiku, po nehodě postupovalo správně
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

 Město podle některých médií o nehodě v Semtíně neinformovalo občany adekvátně a včas. Tuto zodpovědnost má ovšem ze zákona hasičský záchranný sbor, a to po vyhodnocení všech nezbytných informací. Jeho operační středisko je ostatně také jediným subjektem, který může ovládat systém varování v celém rozsahu, včetně sirén. Krizové orgány města přesto v danou chvíli nezahálely. „Od první informace o nehodě jsme se snažili o získání dalších podrobností, a jakmile to bylo možné, tedy po varovném signálu hasičů, pustili jsme do rozhlasu standardizovanou zprávu odpovídající dané situaci. V průběhu odpoledne pak následovala ještě dvě další hlášení v městském rozhlase a občané byli městem informováni také prostřednictvím webových stránek města i médií,“ říká vedoucí oddělení krizového řízení magistrátu Jiří Kyncl.

Město Pardubice každoročně vkládá nemalé prostředky do rozšiřování městského rozhlasového systému i do jeho údržby. Také díky tomu mohli být občané informováni o situaci v Semtíně a okolí bezprostředně poté, co město získalo příslušné informace. Že mají být lidé připraveni a mají vědět, jak v podobných situacích zachovat, pak rozhodně není výmyslem primátorky města a její snahou o zbavení se zodpovědnosti. Povinnost být připraven na mimořádnou událost dnes leží na každém z nás, každý je zodpovědný za svoji vlastní ochranu. A město vychází lidem v tomto směru vstříc. „V Radničním zpravodaji, který putuje zdarma do všech schránek ve městě, se v minulosti bezpečnostní pokyny pro různé krizové situace objevily. Občané, kteří mají přístup na internet, je pak mohou v nadstandardním rozsahu okamžitě nalézt na webových stránkách města. Město na toto téma uspořádalo i besedu,“ upřesňuje Kyncl. Město v daný okamžik vyvinulo maximální úsilí, aby byli lidé o aktuální situaci informováni a v rámci možností i poučeni o tom, jak se zachovat. Blízkost Synthesie a dalších chemických závodů je nicméně občanům Pardubic desítky let všeobecně známa a bez ohledu na zákonné povinnosti by skutečně mělo být v jejich zájmu umět na výstražné signály adekvátně zareagovat, nebo alespoň vědět, kde příslušné rady rychle získat.

Vrcholným číslem novinářů pak bylo vyvolání dojmu, že se Synthesia za nehodu dočkala pochvaly od primátorky města Štěpánky Fraňkové, která se v úterý  jen pár hodin po úniku oxidů dusíku  sešla s ředitelem společnosti Synthesia a jednala s ním o nastalé situaci i o tom, jak podobným nehodám v budoucnu zabránit. Byť pak v samotných článcích média upřesňují, že se jednalo o pochvalu za přístup k řešení vzniklé situace, stejně její postoj odsuzují. „Tomuhle nerozumím. Podle mě je výrazným posunem, když po neurčitých vyjádřeních a nulových opatřeních v minulosti poprvé nechá ředitel Synthesie zastavit danou výrobu a odstranit potencionální zdroj dalších haváriía přislíbí hledání nových technologií, které by podobným nehodám do budoucna zabránily,“ odmítá názor prezentovaný médii Štěpánka Fraňková.

Město a jeho krizové orgány splnily v souvislosti s nehodou v Semtíně všechny své zákonné povinnosti a nad jejich rámec se snažily přispět k informovanosti občanů i k předejití podobným situacím v budoucnosti. Do řešení situace se okamžitě a intenzivně zapojila celá řada lidí ve snaze pomoci svým spoluobčanům. Je smutné, když je jejich práce špiněna nepřesnými nebo záměrně překroucenými informacemi v médiích.

Odpovědi na dotazy MF DNES, 22. 8. 2012,

zpracoval Jiří Kyncl, vedoucí oddělení krizového řízení Magistrátu města Pardubice

1/ K havárii došlo ve 12:37, ve 12:46 byla poslána podle informací ze Synthesie 1. SMS top managementu firmy a paní primátorce. Co následovalo na magistrátu poté?

Není důležité, v kolik SMS byla odeslána, ale v kolik ji město obdrželo. Na oddělení krizového řízení byla pracovníkům doručena ve 12:55 hodin. To je doba, od které je nutno odvozovat všechny následující časy. Nikoliv od doby vzniku havárie.

Město volalo neprodleně KOPIS HZS Pk (Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje), které sdělilo, že ještě nemá všechny potřebné informace k provedení varování obyvatelstva. Odpovědnost za varování je uvedena v bodu 5.

Město si dále připravilo vlastní zprávy. V prvním případě šlo o standardizovaný text schválený Hasičským záchranným sborem ČR pro případ chemické havárie. Ve druhém nahrálo vlastní zprávu, která byla následně upravena na základě dalších zjištěných skutečností

Poté, co HZS Pk odvysílal všeobecnou výstrahu, město pustilo z vlastního systému první zmiňovanou zprávu (viz dále). Informována byla formou SMS školská zařízení (MŠ jsou v provozu i o prázdninách) a následně i starostové MO (ne všichni dostávají SMS ze Synthesie), tajemníci MO apod.

Město uveřejnilo dostupné informace na webu města a reagovalo na dotazy médií a občanů.

Po obdržení příslušné zprávy od HZS Pk v 16.00 hodin město informovalo rozhlasem a na webu, že nebezpečí pominulo.

2/ Můžete mi prosím poslat texty a časovou osu hlášení, které rozesílal magistrát prostřednictvím SMS a poté v městském rozhlasu?

12:55
první SMS o havárii ze Synthesia na město

12:56
SMS města školským zařízením

13:07
varoval hasičský záchranný sbor, který je za umisťování koncových prvků, jejich provoz údržbu odpovědný (viz 380/2002)

13:10
3 minuty po všeobecné výstraze město odvysílalo standardizovanou zprávu (celostátně platný text schválený Institutem ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, což je zařízení Generálního ředitelství HZS ČR), neboť stále nebyly známy detailní informace o havárii

13:30
informace města vedení městských obvodů

13:53
město odvysílalo v době, kdy již byl zřejmý rozsah havárie a hlavně dopad na veřejnost, další vlastní informaci; důležitou informací byl fakt, že obyvatelstvo není ohroženo na životě. Doporučená opatření však platila i nadále

text:
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA! V areálu společnosti Synthesia došlo k úniku oxidů dusíku. Nejedná se o stav ohrožující život! Nejedná se o stav ohrožující život! Přesto omezte pobyt venku a nevětrejte. Nejvíce bylo zasaženo území částí Ohrazenice, Doubravice, Polabiny, Trnová. O dalších skutečnostech vás budeme informovat.

15:50
SMS školským zařízením, vedení města a městských obvodů o skutečnosti, že nebezpečí pominulo (po konzultaci s KOPIS HZS Pk)

16:03
rozhlasem veřejnost informována, že nebezpečí pominulo. Následně šla zpráva i na web města.

text:
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA, MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA! Vážení občané, nebezpečí spojené s provozní nehodou v areálu společnosti Synthesia již nehrozí. Větrání a pohyb na volném prostranství již není nezbytně nutné omezovat.

3/ Podle našich informací zazněla první výzva v městském rozhlase ve 13:07, tedy půl hodiny po havárii a následném úniku plynu. Není to příliš pozdě? Za tu dobu podle vyjádření chemiků mohlo za jiných povětrnostních podmínek dojít k vážným zdravotním následkům u velkého počtu lidí.

Z pohledu laika se to může zdát příliš pozdě, je však třeba si uvědomit, že nejprve je třeba mít k dispozici relevantní informace. Zodpovědní pracovníci musejí nejprve dorazit na místo nehody, tam vyhodnotit situaci, pak teprve naformulovat zprávu pro složky IZS atd. Myslet si, že po takové havárii je vše potřebné k dispozici během pěti minut, je naivní. Město nicméně první informaci, jak je výše uvedeno, obdrželo až ve 12:55 a první zpráva rozhlasem byla odvysílána ve 13.10. Přičemž nezbytnou podmínkou tohoto vysílání bylo odvysílání všeobecné výstrahy ze strany HSZ, které městskému hlášení předcházelo pouze třemi minutami.

4/ Kdo konkrétně rozhoduje  a spouští  varovný systém v takovýchto případech (odbor krizového, řízení, krizový štáb….) ?

Tato otázka je k úplnému zodpovězení poměrně složitá. Doporučuji osobní návštěvu na oddělení krizového řízení a případně na KOPIS HZS Pk.

Prvotní varování v takovém případě jako nastal včera, provádí KOPIS HZS PK (dle 380/2002 tzv. vyrozumívací centrum). HZS dle zákona umisťuje prvky varování v zónách havarijního plánování a na dalších územích, kde mohou mimořádné události vznikat. Je tedy odpovědný za výstavbu a provoz jednotného systému varování a vyrozumění a také v případě nebezpečí z prodlení provádí varování osob na ohroženém území.

Město má za povinnost také varovat obyvatelstvo, proto od roku 2005 postupně (není ještě zcela dokončen) buduje rozhlasový systém, kterým může varování respektive informování osob provádět. I do tohoto systému má KOPIS HZS Pk přístup a také jej včera využil.

V případě města, pokud chce odvysílat doplňující tísňové informace, toto zajišťuje fyzicky zejména oddělení krizového řízení. To ale nemá nepřetržitou pracovní dobu, proto je záložní pracoviště ještě na městské policii, kde stálá služba je. A do systému, jak bylo již uvedeno, je napojen i KOPIS HZS Pk. Do systému mohou vstupovat na svém území i jednotlivé úřady městských obvodů.

Pokud je nezbytné nějakou tísňovou informaci odvysílat, kontaktuje oddělení krizového řízení primátora města a rozsah informací s ním konzultuje. V případě nebezpečí z prodlení rozhodne o odvysílání informací vedoucí oddělení krizového řízení, který primátora a také tajemníka magistrátu následně informuje.

5/ Proč se v hlášení objeví pouze informace pro občany, že si mají připravit ochranné pomůcky, které ale nejsou specifikovány?

Tísňové informace hlášené systémem varování nebo městským rozhlasem musí být stručné a věcné. Neslouží k výuce občanů. Město má za povinnost uveřejňovat (stále, ne pouze při havárii) informace o zdrojích rizik na území města a také doporučení pro občany, jak se v případě havárie chovat. Takové informace byly publikovány již dříve v Radničním zpravodaji a jsou stále na internetových stránkách města k dispozici. Město uspořádalo i besedu pro občany na téma „bezpečnost ve městě“, o kterou byl mizivý zájem.

Citované informace obsahují všechna možná doporučení pro občany, mj. jak se chovat i v případě chemické havárie. Tam se hovoří i o improvizované ochraně, která je tam i vyobrazena pro lepší názornost. Každý občan je také samozřejmě zodpovědný za svojí vlastní ochranu, měl by mít zájem, pokud se nachází v zóně ohrožení (to zjistí mimo jiné i na digitální mapě města), vědět, jak chránit sebe sama i své blízké. Bohužel, v naprosté většině lidé toto podceňují a o problematiku, která se dříve vyučovala i na základních školách, nemají zájem. Dokud se něco nestane. Ale v tomto případě není chyba na straně města. To má informace předem zveřejnit, a to také udělalo. Několika způsoby a několikrát.

Informace naleznete např. zde http://www.pardubice.eu/urad/radnice/dulezite-informace/krizove-rizeni.html, a to již řadu let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…