Pardubice: Pozemky pro cyklostezku drží víc než stovka vlastníků

30.09.2017 9:34

Pozemky, na nichž má vzniknout cyklostezka kopírující severovýchodní obchvat Pardubic, leží ve třech katastrálních územích a mají více než stovku vlastníků. Město, které chce cyklostezku stavět ve stejnou dobu, kdy bude Ředitelství silnic a dálnic budovat samotný obchvat, s nimi začne jednat o prodeji. Stavba obchvatu by měla začít v roce 2019.

Pardubice: Pozemky pro cyklostezku drží víc než stovka vlastníků
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Rozhodli jsme se jít cestou uzavírání smluv o podmínkách provedení stavby. Na jejich základě budeme moci získat stavební povolení na výstavbu cyklostezky. Každá smlouva bude obsahovat závazek města k odkupu pozemků dotčených stavbou po jejím dokončení, a naopak závazek vlastníků po dokončení stavby pozemky prodat,“ řekla náměstkyně primátora zodpovědná za investiční výstavbu města Helena Dvořáčková.

Samotný odkup přijde na řadu až po dokončení stavby. Tento postup zajistí, že město odkoupí jen pozemky, které pro stavbu skutečně potřebuje.  Kupovat bude za ceny v místě a čase obvyklé stanovené znaleckým posudkem po dokončení stavby, minimálně však za ceny stanovené znaleckým posudkem ze 7. srpna letošního roku.  „Pokud nedojde k dohodě o uzavření smlouvy o podmínkách provedení stavby, bude město nuceno postupovat v souladu se zákonem o odnětí nebo omezení vlastnického práva, tedy pozemky vyvlastnit. To samé platí pro případ, kdy se s vlastníky nedohodneme na kupní ceně,“ uvedla náměstkyně.

„Zajištění pozemků pro cyklostezku nebude jednoduchou záležitostí. Celý trvalý zábor se dotkne více než stovky pozemků, město jich vlastní jen zhruba 20. Podle projektové dokumentace se zábor týká 23.000 metrů čtverečných. Budeme muset vykoupit asi 80 pozemků na katastrálních územích Trnová a Pardubice a ty mají více než 100 vlastníků,“ konstatovala náměstkyně Dvořáčková.

Cyklostezka bude, stejně jako severovýchodní větev obchvatu města, dlouhá zhruba čtyři kilometry. Z kruhové křižovatky u Globusu v Trnové povede přes Fáblovku, z velké části mimo zastavěné území města, a vyústí do již hotové kruhové křižovatky na Dubině. Její stavba patří mezi priority města, které chce na její vybudování čerpat dotace v rámci integrované územní investice, tedy z evropských fondů. ŘSD již s výkupem pozemků pro obchvat začalo. „V roce 2018 by mohl začít archeologický výzkum v místě stavby a v roce 2019 samotná stavba,“ doplnila náměstkyně Dvořáčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …