Pardubice: Se stavbou silnice u Parama se zvýší riziko možného nálezu nevybuchlé munice

03.03.2015 6:33

V pondělí 2. března pardubický primátor Martin Charvát spolu s představiteli Pardubického kraje, Ministerstva dopravy ČR a Ředitelství silnic a dálnic slavnostně zahájili dostavbu silnice a křižovatky u Parama.

Pardubice: Se stavbou silnice u Parama se zvýší riziko možného nálezu nevybuchlé munice
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

V souvislosti s výstavbou 2. etapy silnice I/37 Pardubice - Trojice se zvýší riziko možného nálezu nevybuchlé válečné letecké munice v této lokalitě. Ačkoliv je pravděpodobnost nálezu nevybuchlých bomb z 2. světové války malá, nelze po zkušenostech z roku 2012 vyloučit, že v případě nutnosti bude třeba přijmout některá bezpečnostní opatření nebo nařídit evakuaci osob z ohrožených území.

„Riziko přijetí některých bezpečnostních opatření, především možná evakuace, souvisí s harmonogramem plánovaných prací. Právě v jarních měsících, tedy březnu a dubnu, dojde v lokalitě U Trojice k vykácení stromů a ostatních dřevin a začne plánovaný pyrotechnický průzkum. Oproti roku 2012, kdy byli u Parama pyrotechnici také, se bude tentokrát jednat o 10x větší plochu. Významnou roli hraje také fakt, že na území vedle nadjezdu dopadlo podle vyhodnocení náletů o mnoho více leteckých bomb než do prostoru, kde byly prováděny práce v letech 2012-2013,“ upozorňuje pardubický primátor Martin Charvát, který zároveň stojí v čele krizového štábu města.

Podle odhadů pyrotechniků může být na celém území města ukryto v zemi z období náletů na Pardubice během druhé světové války až 130 nevybuchlých leteckých bomb, podstatná část pak právě v okolí vlakového nádraží a Parama, které byly hlavním cílem náletů.

V případě, že pyrotechnický průzkum nález některé z bomb objeví, čeká obyvatele v okruhu až 1100 metrů evakuace stejně jako všechny, kteří žijí podél trasy, po níž by policejní pyrotechnici nevybuchlou bombu převáželi k případné likvidaci, pokud se jí nepodaří deaktivovat na místě nálezu. Krizový štáb města i magistrát proto budou po celou dobu stavby v pohotovosti. Důležité a pravidelně aktualizované informace týkající se možného ohrožení obyvatel jsou k dispozici na městském webu i v Radničním zpravodaji. „V případě přímého ohrožení obyvatel využijeme nejen prostředků varování, tedy sirén a místního informačního systém, ale všech dostupných prostředků, včetně médií, abychom v krátkém časovém horizontu zajistili informovanost co největšího počtu lidí,“ ujistil primátor Charvát. V případě nařízené evakuace v okolí Parama dojde také ke změně jízdního řádku MHD, veškeré informace najdete na stránkách www.dpmp.cz.

Podle informací pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic by z křižovatky u Parama, která je v současné době ve špičce těžko průjezdným uzlem, měly zmizet semafory. Nahradit je má kruhová křižovatka o průměru 40 metrů. Místní komunikace I/37 by se zase měla dočkat rozšíření na čtyři pruhy, a to v délce takřka jeden kilometr. Rekonstrukce pamatuje i na pěší a cyklisty. Šestý městský obvod a všichni, kdo přes křižovatku projíždějí ve směru na Přelouč, by se tak do podzimu roku 2017 mohli v tomto místě dočkat vytoužené plynulé dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

7:37 České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

Pondělní zasedání rady města přináší dobrou zprávu rodičům, kteří mají děti předškolního a mladšího …