Pardubice: Tvůrci graffiti získají další podchod

24.01.2018 16:46

V Pardubicích přibude další místo, které budou moci legálně využívat sprejeři. Město již dalo komunitě graffiti k dispozici podchod vedoucí pod železniční tratí v ulici K Pardubičkám. Na základě dobrých zkušeností se vedení města rozhodlo „propůjčit“ sprejerům i podchod, který se nachází v ulici Dašická u železničního přejezdu.

Pardubice: Tvůrci graffiti získají další podchod
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Spolupráci s komunitou graffiti na legální ploše hodnotíme po roce velmi pozitivně. Umělecká díla jsou povedená a jsou zpestřením původních prostor, měl jsem možnost se i dvou řádně nahlášených akcí zúčastnit. Sprejeři v okolí podchodu navíc iniciativně odstranili některé výtvory z nelegálních ploch. Další důvěru si zaslouží, rozhodli jsme se proto prodloužit spolupráci o dva roky a uvolnit další volnou plochu pro jejich tvorbu,“ podotýká náměstek primátora zodpovědný za kulturu Jakub Rychtecký.

Pravidla se nemění

Radnice uzavře s komunitou graffiti zastoupenou Tomášem Kmoníčkem a Josefem Vránou novou, tentokrát dvouletou smlouvu o spolupráci. Tvůrci díky ní budou moci využívat nejen podchod v ulici K Pardubičkám, ale nově i ten v ulici Dašická. Dodržovat však musí určité podmínky. „Jednou z podmínek, které ukládá smlouva o spolupráci, je oznámit záměr využití těchto ploch minimálně pět dnů předem, a to prostřednictvím SMS nebo e-mailu statutárnímu městu Pardubice, Městské policii Pardubice, Policii ČR či městskému obvodu Pardubice III. Sprejeři budou i nadále zodpovídat za stav ploch určených graffiti a po skončení akce uklidí přilehlé prostory. V případě, že dojde k poškození, musí závady odstranit do třiceti dnů, včetně provokujících a nemravných motivů,“ dodává náměstek Rychtecký, podle jehož slov se nastavení takovýchto podmínek v případě minulé spolupráce ukázalo jako optimální. Oba podchody budou označeny cedulkami s informací, že se jedná o legální graffiti. Zároveň na nich bude uveden kontakt na dvě klíčové osoby, které pardubickou komunitu zastřešují.

Spolupráce mezi městem a komunitou graffiti dosáhla v loňském roce i dalšího rozměru, kdy Služby města Pardubic daly sprejerům k dispozici 120 metrů dlouhou a 3,7 metru vysokou stěnu a k tomu 800 sprejů. Na základě zadání sprejeři vytvořili obraz složený ze staveb typických pro Pardubice a okolí a zakomponovali do něj vozy technických služeb, které svážejí odpad a čistí ulice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…