Pardubice: Veřejnost se opět setká nad proměnou náměstí Republiky

01.05.2023 7:17 | Tisková zpráva

Návrh proměny náměstí Republiky má před sebou druhé setkání s veřejností. Architekti z týmu jih.architekti, kteří pro město podobu revitalizace náměstí zpracovávají, mají za sebou jednání s dotčenými orgány a k dispozici již mají také výsledky z dotazníkového šetření. Veřejnost tak bude mít v červnu možnost seznámit se s téměř finálním návrhem.

Pardubice: Veřejnost se opět setká nad proměnou náměstí Republiky
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Touto participací tak navážeme na výsledky dotazníkového šetření, které probíhalo na přelomu března a dubna. Jeho prostřednictvím se nám podařilo získat vyjádření od zhruba 450 respondentů, kteří v rámci dotazníku hodnotili současná pozitiva a negativa tohoto území, případně nám do poznámky napsali další tipy na změny. Pokud bych měl výsledky dotazníku shrnout, tak lidé nejvíce ocenili historické a architektonicky hodnotné budovy v této části města a velkorysost prostoru před Východočeským divadlem. Naopak nejhůře vnímaná je intenzivní dopravní zátěž a nepříjemné klima v letních měsících. Řada lidí by zde také ocenila vodní prvek,“ komentuje dotazníkové šetření za autory návrhu revitalizace Matěj Šebek a dodává, že jedním z pozitivních bodů, který toto území dělá tak významným, je napojení na historické centrum, blízký park, kulturní instituce či obchody a zastávky MHD.

Kromě dopravní zátěže respondenti poukazovali také na absenci zeleně. „Vnímáme, že zejména v letním období je v tomto území nedostatek stinných míst a že zde lidem chybí také pobytová kvalita, tudíž nemají důvod se na náměstí více zdržovat. Právě na tuto skutečnost, spolu s dopravní zátěží, která by měla být redukována, se chceme v rámci revitalizace náměstí Republiky zaměřit. Projekt počítá s větším množstvím zeleně, aby prostranství bylo pro veřejnost více atraktivní. S týmem architektů, který má za sebou také jednání s dotčený orgány včetně odboru památkové péče, nyní ladíme detaily návrhu, abychom se co nejdříve mohli posunout k samému projektování,“ dodává primátor Pardubic Jan Nadrchal.

První setkání s veřejností se konalo v únoru letošního roku, nyní architekti chystají setkání druhé, aby veřejnosti představili „předfinální“ podobu návrhu stavby. Tato druhá participace se uskuteční během června opět v prostorách Společenského sálu radnice (Pernštýnské náměstí 1). O přesném termínu bude radnice s předstihem informovat na webu města, v Radničním zpravodaji a prostřednictvím sociálních sítí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…