Pardubice oslaví třicetileté výročí s Doetinchemem Holandským rokem

13.04.2023 19:26 | Tisková zpráva

V září uplynulo třicet let od chvíle, kdy město Pardubice podepsalo partnerskou smlouvu s nizozemským Doetinchemem, proto budou od dubna až do konce roku probíhat akce, spojené právě s Nizozemskem.

Pardubice oslaví třicetileté výročí s Doetinchemem Holandským rokem
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

První velkou událostí spojenou s oslavami tohoto výročí bude Orange day neboli Králův den, který se od nástupu krále Viléma Alexandra koná 27. dubna.

„Dvacátý sedmý duben je den králových narozenin. Pokaždé je tato akce spojená s hudbou, oslavami, blešími trhy, oranžovými kostýmy, maskami či kloboučky. U nás v Pardubicích se bude ve čtvrtek 27. dubna konat první cyklovýlet s tematickým programem, a to ve spolupráci s Europe Direct, neboť cyklistika je pro Holandsko velmi typická,“ přiblížila událost Hana Svobodová, vedoucí úseku vnějších vztahů Magistrátu města Pardubic s tím, že start cyklovýletu bude na parkovišti u Cihelny a cíl u multifunkčního hřiště v Srchu.

Tímto cyklovýletem tak začnou pardubické oslavy v rámci Holandského roku. Mezi další sportovní aktivity budou patřit fotbalové zápasy mezi juniorskými týmy z obou měst nebo pak řada aktivit na městských řekách. Například v sobotu 5. srpna proběhne od 18 hodin „oranžová jízda na paddleboardech“, která začne na soutoku Labe a Chrudimky a po jejím skončení se účastníci budou moci přesunout na Foodtrack festival do Bubeníkových sadů.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30023 lidí

„Nizozemsko také představíme během Multikulturního týdne, a to například na floristickém workshopu, nebo prostřednictvím přednášek na téma architektura, gastronomie, zahradnictví nebo cestování,“ vyjmenovala Svobodová a dodala, že mezi přednášejícími bude Klára Manová, která představí cestovatelské tipy, Daniel Hagen, který promluví o plavbě po kanálech a zajistí také ochutnávku typických holandských pochutin a architektonickou přednášku odprezentuje pardubický architekt Tomáš Med, která proběhne v pátek 12. května na Příhrádku

Od května do července bude ke zhlédnutí venkovní výstava o Doetinchemu v Tyršových sadech. Zároveň bude na Zelené bráně expozice děl studentů ze střední školy grafického designu s názvem NEDERLAND, HOLA----UMĚNÍ VOLÁ. Během tvorby pro tuto výstavu se studenti inspirovali osobnostmi nizozemského výtvarného umění, které zastupují rozdílná historická období a také zvolili různé výtvarné techniky. Každý student si vybral jedno dílo, které následně parafrázoval. Vernisáž této výstavy proběhne ve čtvrtek 4. května od 17 hodin.

Doetinchem se nachází na východě Holandska a je hlavním městem oblasti Achterhoek. Podobně jako Pardubice, které s tímto městem podepsaly partnerskou smlouvu 12. září 1992, je i Doetinchem obklopený rovinatým terénem, a tak nabízí širokou škálu cyklostezek kanálů a díky tomu je ideálním místem k rekreaci. Ve městě se také nachází historické budovy, jako je středověký hrad Slangenburg, kostel Onze Lieve Vrouwekerk a zámek De Kelder. Přímo ve městě jsou k vidění tři větrné mlýny.

„Díky partnerství sdílíme jako město Pardubice s Doetinchemem nejenom zkušenosti, ale na výměnné stáže také odjela řada pracovníků z různých oborů a uskutečnily se i podnikatelské mise. V našem městě vyrostla výrobní hala na skladovací systémy holandské firmy Nedcon, která má hlavní sídlo právě v Doetinchemu,“ vyjmenoval benefity z partnerství náměstek primátora pro cestovní ruch René Živný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Proběhne jarní deratizace

13:37 Vsetín: Proběhne jarní deratizace

Ve dnech 20. května, 27. května a 3. června bude specializovaná firma provádět pravidelnou deratizac…