Pardubice přivítaly japonského velvyslance

27.03.2023 16:43 | Tisková zpráva

Vedení města se v pátek setkalo s japonským velvyslancem, Jeho Excelencí Hideo Suzukim. Jedním z hlavních témat, která byla na programu společného setkání, byl také pilotní projekt Ministerstva pro místní rozvoj Pronájem s garancí cílící na pomoc ukrajinským uprchlíkům a podporovaný právě ze strany Japonska.

Pardubice přivítaly japonského velvyslance
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Stranou však nezůstala ani problematika školství či působení zahraničních firem na území města. „Jsem moc rád, že si k nám pan velvyslanec opět našel cestu, a jak sám zmiňoval, je to již počtvrté, co se do Pardubic vrátil. Snažíme se běžencům a ukrajinskému státu pomáhat, jak je v našich silách, například tento týden posíláme do Žytomyru na 60 lůžek a 60 spacáků, chápeme však, že ukrajinský lid potřebuje podporu mnohem větší. Vítáme proto inciativu japonské vlády v rámci projektu ministerstva, jehož cílem je pomoci s obsazováním neobydlených bytů v soukromém vlastnictví, jelikož kapacita městských bytů není nevyčerpatelná,“ informuje o setkání primátor Pardubic Jan Nadrchal.

Ukrajinská komunita je dnes navíc nejpočetnější zahraniční komunitou v Pardubicích.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31380 lidí

„Řada šikovných lidí z Ukrajiny v Pardubicích již několik let pracuje a je zde i se svými rodinami v rámci institutu tzv. sloučení rodiny nejenom v režimu uprchlíků. V Pardubicích jsme zřídili dvě komunitní centra, máme plně funkční adaptační skupiny, úzce spolupracujeme s neziskovými státními organizacemi i státem. Do společného pilotního projektu s Ministerstvem pro místní rozvoj, neziskovou organizací Laxus a japonskou vládou jsme zapojili první jednotky ukrajinských rodin, kterým na počátku japonská vláda uhradí dvouměsíční kauci, takže pro ně bude start o něco jednodušší. Podmínkou pro složení třetí kauce je pak odbydlení v daném nájmu minimálně do prosince 2023. Velmi si vážíme každé pomoci, která přijde nezištně zvenku. Projekt může otevřít nové cesty a uvažování o tom, jak více zapojit také soukromý sektor,“ objasňuje první náměstek primátora pro sociální oblast a školství Jakub Rychtecký s tím, že městu by byla velmi nápomocná také finanční podpora na výstavbu infrastruktury, zejména té školské.

„Všichni bychom si přáli konec války, ale musíme myslet dopředu. Úspěšná integrace dětí skrze vzdělávací systém, kde znalost jazyka je na prvním místě, je nesmírně důležitá pro budoucí soužití a uplatnění ve společnosti,“ dodává Rychtecký.

Kromě setkání na radnici japonský velvyslanec navštívil karatistický oddíl Karate Lions Pardubice, neboť karate jako sport vznikl právě na japonském ostrově Okinawa, ale i diskutované Komunitní uprchlické centru Kalyna sídlící na Dukle, aby mohl osobně pohovořit s ukrajinskou komunitou. Podle slov Jeho Excelence jsou Pardubice, i vzhledem k přístupu k ukrajinských uprchlíku, ideálním místem, kde projekt ministerstva odstartovat. Jak sám uvedl, věří, že projekt přinese ještě větší prohloubení spolupráce mezi Japonskem a Pardubicemi.

V současné chvíli probíhá mapování terénu a hledání vhodných volných bytů k nájmu, celkově se v pilotní verzi programu počítá s 30 byty, které byly alespoň půl roku bez využití. Pro potenciální pronajímatele byl zřízen web (ZDE), na kterém najdou veškeré informace spojené s nabízením bytů k pronájmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…